Osam godina Centra za porodični smeštaj i usvojenje

NIŠ

   „Osam godina koje su za nama obeležio je rad sa decom bez roditeljskog staranja,  a u pet okruga koje mi pokrivamo ima 395 hraniteljskih porodica i 625 dece“, kaže Stevan Veselinović, direktor Centra za porodični smeštaj i usvajanje Niša koji je juče svečano obeležio osam godina rada sa mnogobrojnim zvanicama iz grada ali i ustaniva i institucija sa kojima Centar sarađuje.

            „ To je oko 10 odsto dece u odnosu na ukupan broj u Srbiji. Trudimo se da rad sa ovom decom i hraniteljima obavimo  na što bolji način i za dobrobit ove dece“.

                Prema rečima direktora Veselinovića centar pokriva veliku teritoriju i ima veliki broj dece u odnosu na hraniteljske porodice pa je njihov osnovni zadatak da što više hraniteljskih porodica animiraju kako bi se bavili starateljstvom koje u našoj zemlji ima dugu tradiciju.

                „Centru je uvek nešto potrebno, ali i ono što imamo koristimo maksimalno i sve kapacitete smo usmerili ka deci i ka hraniteljima, a svaka vrsta pomoći prema deci nam je neophodna kako bi im omogućili da se osećaju kao u biološkim porodicama“, kazao je Veselinović.

                 Centar godinama ostvaraju odličnu saradnju sa Udruženjem hranitelja „Veliko srce“ iz Niša.

                  „Udruženje okuplja hranitelje iz Nišavskog upravnog okruga i broji oko 150 članova“, kaže Aleksandar Stošić, predsednik Udruženja hranitelja „Veliko srce“ Niš. „Cilj svakog hranitelja da dete koje se nalazi u njegovoj porodici osposobi za samostalni život, ali i da mu pruži svu ljubav koju deca dobijaju u biološkim porodicama. To znači da moramo da im pružimo svaki vid sugurnosti“.

                  Veze sa hraniteljskim porodicama se ne prekidaju ni kada deca odu svojim putem.

                   „To su čvrste i neraskidive veze“, naglašava Stošić.                    Iz Centra kažu da planiraju proširenje prostora za šta će im biti potrebna podrška grada, ali i drugih javnih ustanova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare