Novčana pomoć privrednicima

NIŠ

  Osamdesetpetoro privrednika dobilo je ugovore o bespovratnim sredstvima, koje je kroz Program lokalnog ekonomskog razvoja obezbedio grad Niš. Osim mere koja ima za cilj unapređenje konkurentnosti, grad je pružio ove godine podršku i za projekte saradnje sa naučno-obrazovnim institucijama i udruženjima. Vrednost ovog programa je 39 miliona dinara.

                   Bespovratna podsticajna sredstva  državne pomoći dodeljena su malim i srednjim preduzećima  koja su konkurisala. U prvom krugu izabrano je 85 preduzeća koja su dobila ovaj vid podrške. Kako kaže gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, ovo je još jedan način da se pomogne privrednicima.

                    “Na ovaj način pokazujemo odnos i stav grada prema privredi  i značaju privrede kao i u kom pravcu se  treba okrenuti narednih godina, koga treba podržita, jer podrška privredi  podrška je budžetu grada Niša iz koga pomažemo svim građanima”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

                     Kako kažu privrednici, ovakav vid pomoći veoma znači za budući razvoj njihovih preduzeća.

                      “Ovakva pomoć grada je jako značajna, a mi sada prvi put učestvujemo na ovom konkursu”, kaže  Biljana Stanić Jovanović, direktor ,,Mikrotehnike“. “Dobijemo  trista hiljada dinara i od tog novca nabavićemo mašinu koja nam je neophodna za dalje unapređenje rada, ona će uticati na poboljšanje kvaliteta al ii ubrzadi proizvodnju”.

                       Ove godine ukupna vrednost programa  za lokalni i ekonomski razvoj je 39 miliona dinara, a spovodi se kroz sledeće mere podrške.

                       “Jedna mera je bila vezana za podršku finansiranju  koju smo sprovodili sa bankom Inteza i kroz tu meru je podržano 146 firmi sa kreditima od 100.000 do 1,5 miliona dinara kod kojih je grad   plaćao kamatu umesto firmi. Pored ove mere  podržali  smo privrednike kroz još dve različite mere. Kroz projkete saradnje naučno obrazovnih akreditovanih  institucija  sa  privredom. Ovi projekti su bili maksimane vrednosti do  800.000 dinara po projektu.Stiglo je 20 prijava i imali smo na  raspolaganju 10,5 miliona dinara za ovu meru i sva sredstva su potrošena”, kazao je   Milan Ranđelović, načelnik KLER-a.

                       Treća mera je unapređenje konkuretnosti  kojom je  niškim malim i srednjim preduzećima odobreno  do  300 000 dinara bespovratne pomoći.   Ova sredstva pomoći će preduzećima da  nabave novu opremu, da  testiraju  nove proizvode  ili da sprovode različite projekte kako bi razvijali svoje firme.

                        U narednom krugu još 27 preduzeća dobiće ovu vrstu pomoći. Preko mera bespovratnih podsticajnih sredstava  ukupno 258 firmi u Nišu dobilo je neki vid podrške.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare