OŠ ,,Branko Radičević’’ u Gabrovcu obeležila 145 godina postojanja

NIŠ

OŠ ,,Branko Radičević’’ u Gabrovcu jedna je od najstarijih škola na jugu Srbije i ove godine obeležava jubilej, 145 godina rada. Ovo je treća najstarija škola u Srbiji, a kroz nju je do danas prošlo više hiljada učenika.

„Obeležavamo jubilarni Dan škole, a pored 145  godina postojanja, proslavljamo i 95 godina od izgradnje nove zgrade škole, ali i 70 godina kako škola nosi ime Branka Radičevića. Ono što nas posebno raduje je podatak da se broj učenika u školi ne smanjuje. Trenutno je u školi 120 učenika, ali se nadamo da će ih biti i više, jer u Gabrovcu je trećina stanovništva mlađa od 18 godina, što je, svakako, obećavajuće“, kaže Glorija Radojičić, direktorka OŠ „Branko Radičević“ u Gabrovcu.

 Škola se posebno ponosi Učeničkom zadrugom u kojoj učenici realizuju mnogobrojne projekte uz pomoć Ministarstva prosvete. Izrada predmeta od pečene gline, izrada ukrasa za praznike, prvi virtualni vodič „Srednjovekovni biser Gabrovca“ samo su neki od projekata koji osnovci uz podršku nastavnika realizuju u školi. OŠ „Branko Radičević“ je i jedna od prvih škola u gradu koja je prešla na jednosmensku nastavu, što učenicima daje mogućnost da se u popodnevnim satima posvete vannastavnim aktivnostima, što ih dodatno obogaćuje kao ličnosti.

 Centralni deo škole nije renoviran još od njenog osnivanja, pre 95 godina, a poslednje ulaganje bilo je pre dvadeset godina, kada je napravljena fiskulturna sala. Direktorka se nada da će ulaganja u školu u narednom periodu biti veća i da će se tako sačuvati tradicija jedne od najstarijih obrazovnih ustanova u Srbiji.

Osnovna škola “Branko Radičević” u Gabrovcu vršnjakinja je nezavisne Kneževine Srbije i jedna od najstarijih škola u Nišavskom okrugu. Prvi koraci opismenjavanja na području sela Gabrovca bili su u manastiru Sv.Trojice, gde je za vreme Turaka radila manastirska škola u kojoj se učilo čitanje, pisanje, račun i crkveno pojanje. Koreni naše današnje škole dosežu u daleku 1878/1879. godinu, kada je u selu Gabrovcu otvorena četvorogodišnja škola, a njen prvi učitelj bio je Sava Đorđević.

V.P.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare