Petra je jedina devojčica u autoservisu ETŠ „Mija Stanimirović“

NIŠ

U odeljenju na smeru za dijagnostiku na vozilima u ETŠ „Mija Stanimirović“  ništa ne bi bilo neobično da među učenicima, a 31 ih je, ne sedi i jedna devojčica, Petra Vulić. Ona je jedina devojka koja se sa svojim vršnjacima priprema za rad u automehaničarskoj radionici. Ljubav prema automobilima je rođena u detenjstvu, a o budućnosti još ima dovoljno vremena da razmisli.

Da se odlično snalazi kada su automobili u pitanju pokazala je i u praksi, na putu, kada se sa drugovima vraćala sa jednog izleta.

„Na povratku do kuće izbušila nam se guma. Sa nama je bilo i pet dečaka, ali niko od njih nije znao kako da zameni točak na automobilu. Kada sam videla da nema pomoći od njih, učinila sam to sama“, priča Petra prisećajući se događaja od pre nekoliko nedelja i dodaje da je već sa prvim susretom sa volanom shvatila da automobil nije samo volan. Zaintersovalo ju je mnogo toga oko automobila, a radoznalost je samo rasla u njoj, pa ju je dovela i do odeljenja za dijagnostiku na automobilima ETŠ „Mija Stanimirović“.

Da se nađe na ovom smeru presudilo je možda i to, što je odrastala pored automobila. Kaže da  ujakov prijatelj drži automehaničarsku radionicu, pa skoro da je prohodala u radionici, uz automobile. Miris benzina joj se uvukao pod kožu i tako je sve krenulo. Doduše, i njen brat je učenik ETŠ „Mija Stanimirović“ pa je i on malo uticao na nju da se opredeli za ovu školu. Još nekoliko njenih rođaka je u ovoj školi, ali je ona prva devojka koja se odlučila upravo za dijagnostiku na automobilima.

„Ljubav prema automobilima gajim od malih nogu. Odrasla sam pored njih. Spretna sam sa automobilima, ne postoji nikakv strah kada su oni u pitanju. Doduše, moram da priznam da ne pratim auto trke, ali volim onaj deo kada su vozači u boksu i kada im mehaničari menjaju gume, ili šta god još. Brzina kojom to rade me oduševljava“, kaže Petra.

Neretko, kada je u radionici, dečaci Petri prepuste dobar deo posla. Kaže da je to dobro, jer ne mora da se bori za svoje mesto „pod suncem“.

Mnogi su začuđeni kada čuju na kom smeru se nalazi Petra, ali ona kaže da joj nije važno tuđe mišljanje. U školi joj za sada sve dobro ide, u radionici takođe, a jednog dana, kaže ova devojka, baviće se privatnim biznisom. Da li će ljubav prema automobilima prevladati i kada bude zaplovila preduzetničkim vodama, pokazaće vreme. Tek, ako za neku godinu u nekom autoservisu vlasnicima automobila dobar dan poželi devojka sa dugom crnom kosom , ne moraju da se plaše. U dobrim su rukama. (kraj) VP/MS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare