ORUŽANI NAPADI U PARIZU, VIŠE OD 150 OSOBA UBIJENO

PARIZ
(Vesti)

U oružanim i bombaškim napadima, izvršenim u petak uveče na više lokacija širom Pariza, poginulo je najmanje 120 ljudi, dok je 200 ranjeno, a predsednik Francuske Fransoa Oland proglasio je vanrednu situaciju u zemlji. Objavljeno je da će Francuska zatvoriti i svoje granice.

Državni tužilac iz Pariza Fransoa Molin naveo je da je poginulo najmanje 120 osoba. Iz njegove kancelarije saopšteno je da je poginulo najmanje osam napadača, od kojih je sedam aktiviralo pojaseve sa eksplozivom na više lokacija, a jednog je likvidirala policija.

Ovo je prvi put od okončanja Drugog svetskog rata da je u Francuskoj proglašena vanredna situacija. Objavljeno je i zatvaranje granica Francuske da bi bilo sprečeno bekstvo počinilaca napada i njihovih saučesnika.

U Parizu su u subotu ujutru zatvoreni metroi, škole, fakulteti i zgrade državnih institucija. Međutim, očekuje se da će neke železničke i vazdušne linije raditi po uobičajenom rasporedu.

Zvaničnik Gradske skupštine Pariza rekao je da su četiri napadača sistematski ubili najmanje 87 mladih, koji su prisustvovali rok koncertu u muzičkoj hali “Bataklan”. Jedinica za specijalne operacije upala je u dvoranu i likvidirala napadače.

Očevici su izjavili da su pojedini napadači uzvikivali islamističke slogane i parole kojim osuđuju ulogu Francuske u Siriji.

Prema rečima zvaničnika, više od 40 ljudi poginulo je u pet drugih napada u regionu Pariza, uključujući i dvostruki samoubilački napad ispred fudbalskog stadiona, gde je bila u toku utakmica između Nemačke i Francuske. Meču su prisustvovali francuski presednik Fransoa Oland, koji je evakuisan, i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare