STRATFORT: PRILIV IZBEGLICA POVEĆAVA OPASNOST OD TERORISTIČKIH NAPADA

VAŠINGTON
(Vesti)

Teroristički napad u Francuskoj je šokantan ali ne i potpuno iznenađujući događaj — mnogi građani Francuske i drugih evropskih zemalja išli su u Siriju kako bi popunili redove ekstremista, navode analitičari centra Stratfor.

Napadi na redakciju lista “Šarli ebdo”, koja se surovo sprdala sa žrtvama ruskog aviona koji je nedavno pao na Sinaju, pokazali su da postoji permenentna pretnja terorističkih napada unutar Evrope, ocenjuju stručnjaci američke privatne obaveštajno-analitičke kompanije Strategic Forecasting (Stratfor).

Sada, kako navode, treba odrediti izvore terorističkih napada – da li su oni “domaći” ili su se napadači obučavali i dobijali pomoć iz inostranstva.

Stratfor ocenjuje da priliv izbeglica u Evropu iz takvih zemalja kao što je Sirija povećava verovatnoću ulaska predstavnika džihadističkih grupa pod okriljem migranata sa ciljem organizacije terorističkih napada na teritoriji Evrope.

Bez sumnje, pariski teroristički napadi imaće i političke posledice, dodaju analitičari. Kroz pet dana jedini nosač aviona Francuske “Šarl de Gol” treba da krene u Persijski zaliv radi borbe sa Islamskom državom u Iraku i Siriji, od kraja septembra avionske nalete izvodi i francuska vojna avijacija.

” Sa političke tačke gledišta teroristički napadi podsećaju na stara etnička potivrečja unutar Francuske”, navodi se u dokumentu Stratfora.

Poslednjih meseci sva pažnja po ovom pitanju bila je fokusirana na susednu Nemačku – veliki broj migranta je stizao u ovu zemlju sa juga i istoka i samo, dok je mali broj od njih nastavljao dalje u Francusku. Pariz nije posebno učestvovao u rešavanju migracione krize, iako su predstavnici Francuske prisustvovali na sastancima posvećenim ovom pitanju i u celini podržavali ideju Nemačke o raspodeli izbeglica po čitavoj Evropi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare