Organizacija venčanja kao preduzetnička veština

????????????????????????????????????

LESKOVAC

Ideja o spajanju đačkih parlamenata srednjih škola sa restoranima i mladencima kojima bi se nudile usluge organizacije venčanja, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom danas u Leskovcu.

Na takmičenju je učestvovalo ukupno 110 učenika iz 24 srednje škole iz jugoistočne Srbije, iz Aleksandrovca, Aleksinca, Blaca, Bojnika, Knjaževca, Kuršumlije, Leskovca, Medveđe, Niša, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Vladičinog Hana, Vranja i Zaječara.

Pobedu je odneo petočlani tim, koga su činili učenici Tehničke škole u Bojniku, Ekonomske škole u Nišu, Tehničke škole u Zaječaru, Gimnazije u Prokuplju i Tehničke škole “Rade Metalac” u Leskovcu, uz pomoć mentora Jelice Miljković iz UniCredit banke.

“Osmislili smo način na koji ćemo učiniti đačke parlamente samoodrživim. Sa jedne strane, učenici će moći da steknu praksu i zarade džeparac, dok će sa druge strane mladenci i restorani imati stručnu i finansijski povoljniju uslugu”, objašnjavaju Ana, Marta, Milutin, Ivana i Jelena – članovi pobedničkog tima.

Timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola osmišljavali su rešenje problema koji im je postavljen i kreirali biznis planove koje su na kraju dana prezentovali članovima žirija.

“Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razvijaju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan”, izjavio je Nemanja Glavinić iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

????????????????????????????????????

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru a pobednici finala će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (april 2018. u Sarajevu) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre devet godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na četiri regionalna Poslovna izazova (u Čačku, Leskovcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 400 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, UniCredit banke i Univerziteta Metropolitan.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare