Jevtić, Rakić i Simić sa Hojt Ji o životu Srba na Kosovu

PRIŠTINA

Na danas održanom sastanku u Prištini potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić i poslanik Sprske liste u Skupštini Kosova Igor Simić u razgovoru sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država  Brajanom Hojt Ji (Bryan Hoyt Yee) izneli su zabrinutost zbog činjenice da ni nakon 1650 dana od potpisivanja sporazuma u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština još uvek nije došlo do prvih konkretnih koraka u njegovom sprovodjenju, saopšteno je iz Ministrstva za zajednice i povratak Vlade Kosova.

Politički predstavnici Srba na Kosovu su “sa posebnim akcentom govorili o životu Srba i problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju a koji utiču i na sam opstanak ali i povratak raseljenih”, dodaje se u saopštenju.

“Formiranje ZSO je životna potreba u ovom trenutku koja može rešiti brojne probleme u svakodnevnom funkcionisanju i životu građana, i ona ne bi trebalo da se tretira kao politička tema već kao životna” naglasisili su potpredsednik Vlade Jevtić i predsednik Srpske liste Rakić, navodi se u saopštenju.

“Naglašena je potreba hrabrijeg i odlučnijeg pristupa svih institucija u Prištini, izbegavanje retorike sukobljavanja i stvaranje atmosfere u kojoj se Srbi često optužuju i na njih upire prstom samo zato što su Srbi. Ministar Jevtić je i ovom prilikom istakao poslednje slučajeve hapšenja raseljenih Srba, Bogdana Mitrovića i Milanke Terzić, slučajevi koji šalju veoma negativnu poruku svima onima koji nameravaju da se vrate na Kosovo. Ministar Jevtić je takođe rekao da je jedna od najvećih prepreka na putu povratka rasljenih problem uzurpirane imovine.

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić govorio je o problemu matičnih knjiga u Severnoj Mitrovici, tačnije zbog činjenice da se matične knjige nalaze još uvek u opštini Južna Mitrovica što stvara puno problema građanima Severne Mitrovice.

Na sastanku je zaključeno da je Srpska lista važan politički činilac na Kosovu i da će samim tim se ponašati konstruktivno u cilju rešavanja svih problema. Istaknuto je da se razvijanjem ekonomije mogu rešiti brojna druga pitanja i svakako pomoći da se i suživot unapredi.

Zvaničnik SAD-a Hojt Ji zahvalio se na pruženim informacijama i stavovima koji su izneseni tokom sastanka i ujedno naglasio potrebu da se svi politički faktori uključe u rešavanje svih problema jer je interes svih stabilnost i mir kao preduslov i ekonomskog razvoja. On se složio sa sagovornicima da se to može postići jedino uz međusobno uvažavanje i iskreno zalaganje.

Na kraju današnjeg sastanka gospodin Hojt Ji izrazio je očekivanje da će se sprovođenjem svih dogovora u Briselu otvoriti mogućnost za osnaživanje nastavka dijaloga”, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare