Odobreni novi projekti u oblasti socijalne zaštite i jednokratna pomoć učenicima

LESKOVAC

Gradsko veće, na današnjoj 48. sednici, donelo je odluku o izboru sedam projekata organizacija i udruženja iz oblasti socijalne zaštite koji će se finansirati ili sufinansirati iz budžeta grada Leskovca, iz sredstava namenskog transfera u 2017. godini, a na osnovu konkursa koji je trajao do 4. oktobra.

Ukupan iznos koji se odobrava po konkursu je 2.680.000 dinara, koji je Komisija za izbor projekata raspodelila na sledeći način: Odboru za ljudska prava za projekat „Socijalna pravda za marginalizovane i ranjive grupe“, 50.000 dinara; Udruženju za pružanje podrške osobama sa smetnjama u razvoju „Tezej“ za projekat „Karika koja nedostaje“, 660.000 dinara; Udruženju gradjana „Žene za mir“ za projekat „Osnažavajući sebe osnažujemo druge“, 200.000 dinara; Udruženju „Grad Jelica“ za projekat „Od nas za vas“, 890.000 dinara; zatim Udruženju roditelja „Ringeraja“ za projekat „Elektronski vodič za roditelje“, 121.000 dinara; Udruženju invalida rada i invalidskih penzionera grada Leskovca za projekat „Bolje znanje za bolji život“, 122.450 dinara i Udruženju roditelja i nastavnika „Partnerski za obrazovanje“ za projekat „Poboljšanje uspešnosti školovanja dece sa smetnjama u razvoju razvijanjem servisa ličnog pratioca u osnovnim školama“, 636.550 dinara.

Na konkursu, raspisanom 19. septembra, prijavljeno je samo sedam projekata, koliko je i odobreno.

Inače, ovo je ponovljeni konkurs koji je raspisan nakon odustajanja Udruženja „Krug“ od realizacije projekta, čija je vrednost bila 2.680.000 dinara.

Tokom današnje sednice Gradskog veća, usvojen je i predlog odluke o dodeli jednokratne novčane pomoći redovnim učenicima osnovnih i srednjih škola iz materijalno ugroženih porodica sa područja grada Leskovca za školsku 2017/2018. godinu.

Ovom odlukom opredeljena su sredstva za nabavku udžbenika, preko Centra za socijalni rad u iznosu od 6.000.000 dinara, dok je pojedinačni iznos odobrene novčane pomoći 5.000 dinara.

Bratislav Nešić iz Odeljenja za društvenu delatnost i lokalni razvoj, tokom svog izlaganja, rekao je da se Centar za socijalni rad samim tim obavezuje, da na osnovu Spiska korisnika novčane socijalne pomoći i njihovih članova porodice odnosno dece školskog uzrasta koji će se usaglasiti sa potvrdama osnovnih i srednjih škola o redovnom pohadjanju nastave, donese odgovarajuća rešenja i prizna pravo na isplatu jednokratne pomoći učenicima za nabavku udžbenika.

On je na 48. sednici izneo i odluku kojom se priznaju putni troškovi pratiocima učenika sa smetnjama u razvoju koji koriste javni prevoz za septembar 2017/2018. godine.

Pored ove oduke, usvojene su i odluke kojima se daje saglasnost osnovnim školama „Josif Kostić“, „Svetozar Marković“, „Vuk Karadžić“ i „11. oktobar“ za zaključenje posebnog Ugovora o naknadi troškova prevoza.

„Osnovne škole „Josif Kostić“ i „Svetozar Marković“ obratile su se Odeljenju za društvenu delatnost i lokalni razvoj za priznavanje troškova prevoza učenicima iz Gornje Jajine i Palikuće, dok je škola „Vuk Karadžić“ tražila priznavanje putnih troškova za sedam učenika, koji ne pripadaju teritorijalno toj školi, a koji pohadjaju specijalno matematičko odeljenje sedmog i osmog razreda. Drugi deo odluke odnosi se na prevoz roditelja odnosno pratioca za decu sa smetnjama u razvoju, a po osnovu zahteva Škole za specijalno obrazovanje i vaspitanje „11. oktobar“, koju pohadja 27 učenika i koji imaju obaveznu pratnju roditelja, jer ne mogu samostalno da idu do škole i nazad. Donošenjem ovakve odluke postigla bi se ušteda u budžetu grada“, objasnio je Bratislav Nešić.

Takodje, odobren je i predlog odluke direktora JKP „Toplane“, Jovice Djordjevića, o priključenju novih korisnika na sistem daljinskog grejanja, a to su OŠ „Svetozar Marković“, Prekršajni sud Leskovac i AD Crna Trava.

Predlog „Toplane“ je i da se OŠ „Svetozar Marković“ oslobodi plaćanja za priključenje fiskulturne sale u iznosu od 403.309 dinara, koliko i iznosi cena priključka.

Gradsko veće dalo je saglasnost o uvodjenju sekundarne toplotne mreže kako bi se priključili navedeni korisnici.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare