Opština Medijana za Vrbicu deli poklone deci

NIŠ

Povodom pravoslavnog praznika Vrbica, u organizaciji Gradske opštine Medijana sutra , 8. aprila 2017. godine sa početkom u 10 sati, ispred Hrama svetog cara Konstantina i carice Jelene deci će se  delliti venčići od vrbe, zvončići i drugi prigodni pokloni.

Druženje sa najmlađima na Lazarevu subotu, koja u pravoslavlju važi za „praznik dece“ i „dečje radosti“ niška opština organizuje tradicionalno. Iz gradske opštine Medijana pozivaju decu na druženje u susret najradosnijem prazniku.

Lazareva subota ili Vrbica slavi se ua subotu uoči praznika Cveti (koji uvek padaju u šestu nedelju Časnog posta) posvećena je uspomeni na vaskrsenje četvorodnevnog Lazara, i na ulazak Hristov u Jerusalim, gde su ga deca svečano dočekala i pozdravila.

Ovaj praznik je isključivo praznik dece. Za taj dan majke svečano obuku svoju decu, pa čak i onu najmanju, od nekoliko meseci, donose, svečano obučenu, crkvi, kupuju im zvončiće vezane na trobojku i stavljaju oko vrata . Mlade vrbove grančice se odnose kućama i stavljaju pored ikone i kandila.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare