Opština Medijana: Suficit u budžetu i bojkot opozicije

NIŠ

Dve su stvari obeležili današnju sednicu Skupštine Gradske opštine Medijana. Jedna je usvajanje odluke o završnom računu opštine za 2019. godinu i usaglašavanje Statuta, a druga bojkot opozicije koja ni ovoga puta nije želela da uzme učešće u radu Skupštine.

Završni račun za 2018. godinu, kako kaže predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić,  pokazuje da je budžetza 2018. precizno projektovan.

Ostvareni ukupni prihodi u ovoj opštini u 2018 su 202.183. 000 što je 99,36 procenata.

„Zaista ne može bolje od toga. Ukupni rashodi su 186 384.000 dinara , što procentualno iznosi 89,51 posto. Imali smo suficit od 22 miliona 920 hiljada dinara“

Predsednik Kocić navodi da je najveći deo prihoda  od poreza , 52.365.000 dinara.,  potom od reklama i promocija  31. 674.000e , transfera iz grada  koji iznosi 32.534.000 , a komunalne takse bile su u iznosu 62.557.000 dok su donacije iznosile 20.529. 000.

„Imali smo projekte sa bugarskim gradom pobratimom Montana, prekograničnu saradnju. Veoma smo kvalitetno realizovali taj projekat i za to smo dobili pohvale od strane Evropske unije . Dobili smo nagradu u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“, gde smo dobili 23 000 evra , odnosno 2,7 miliona dinara“,  podsetio je predsednik Gradske optine Medijana Nebojša Kocić.

On je dodao da su ova sredstva donirali Domu zdravlja za ultrazvučni aparat.

„ I ove godine smo akcenat stavili na pronatalitetnu politiku i rađanje.  Dvadesetak miliona dinara smo izdvojili u te svrhe, a to znači 120 000 dinara za trećerođenu bebu u porodici , po 10.000 dinara za prvorođenu bebu u nedelji, 20 bračnih parova je o trošku opštine sa po 200 hiljada dinara je pomognuto u vantelesnoj oplodnji. Imamo i naše studente koje stipendiramo. Oni dobijaju po 11.500 dinara na mesečnom nivou. Sagledali smo i  naše talente sa 20 hiljada dinara. Ne zaboravljamo ni naše starije sugrađane . Imali smo nuz manifestacija , Medijana kulturno leto, Medijana sport fest.

Kako kaže Kocić posebna pažnja posvećena je uređenju ove Gradske opštine.
U prethodne dve godine na teritoriji gradske opštine Medijana postavljena su 43  podzemna kontejnera, 254 klupica je sređeno u Čairskom parku tokom decembra.  Svetosavski partk je potpuno rekonstruisan. Sređeni su letnjikovci i venjaci gde se ukupljaju stariji sugrađani.

Predsednik Kocić kaže da se u ovoj Gradskoj opštini radilo domaćinski i štedelo se gde god je to bilo izvodljivo.

„Zvanični podatak pokazuje da  službena putovanja iznose samo 28,45  posto. Potrošilo se 424.000 a plan je 1. 490. 000. Redukovali smo putovanja i dnevnice i ta sredstva preusmeravamo tamo gde je najpotrebnij“.

Gradska opština Medijana na današnjoj sednici donela je odluku o usklađivanju Stauta sa gradskim Statutom i sa Zakono o lokalnoj samoupravi.

„Statut se menja u delu nadležnosti. Ižmene se odnose na bolji i efikasniji rad odbornika, uslove za načelnika Uprave GO  Medijana, pravila vezana za građansku inicijativu i donosi se ceo set članova statuta, koji do sada nije postojao, a koji se odnose na pravila javne rasprave. Rad gradskih opština biće transparentniji, jer će građani moći i da pokreću inicijativu o sprovođenju javne rasprave o nekom aktu . Na sajtu  Gradske optine Medijana biće poseba odeljak za javne rasprave i građani će moći da se uključuju u proces donošenja odluka“ rekao je Vldica Maričić, sekretar Skupštine gradske opštine Medijana

Ovim promenama u Statutu Gradska opština Medijana dobija nadležnost nad postavljanjem podzemnih kontejnera, mobilijara u međublokvskom prostoru. Bolje se definiše učešće u sportskim manifestacijama i finansiranje rada osnovnih škola i vrtića.

Opozicija je, iako prisutna pred početak rada Skupštine, odlučula je da ne učestvuje u radu Skupštine.

 Razlog za bojkot, kako je rekao Miloš Mihajlović iz odborničke grupe „Dosta je bilo“  je besmisleno učestvovati u rad Skupštine gde, odbornici „po komandi dižu ruke“.

„Vladajuća većina izglasava odluke bez da uvaži mišljeneje opozicije i nezabeleženo je da vladajuća većina opstruiše rad Skupštine. Opozicija nema ni priliku da kaže u čemu se ne slaže sa većinom u Skupštini“ rekao je Miloš Mihajlović ispred odborničke grupe „Dosta je bilo“

Mihajlović smatra da budžet gradske opštine ne može da ima suficit.

„ Opština nije profitabilna organizacija i to znači da je uzeto više para od građana i da se novac „rasipa“ na sportske kolektive  a da je kultura minimalno sagledana .

„Isti kolektivi iz godine u godinu dobijaju novac“

 Opozicija je imala i primedbe na rad Kancelarije za mlade, čiji je prošlogodišnji budžet bio dva miliona a potrošili su samo 30 posto, 870. 000 dinara.

Ivana Petković, predstavnica opozicije „Niš moj grad“ smatra da promene Statuta ne donose boljitak građanima i da su to kozmetičke promene  i da je to „način za uhlebljenje partijskih kadrova“ .

„Sve nadležnosti su postojale i ranije. Jedina novina je da opština Medijana sada prati proces evropskih integracija a posebno je pitanje koliko je ona bitna u tom procesu.  Uvodi se institucija počasnog građanina opštine Medijana i na neki način razvlašćuje se opština stvaranjem mesnih kancelarija“.     

 Sve ove primedbe i sugestije nisu izrečene za skupštinskom govornicom, već u izjavama za medije dok je trajala skupštinska sednica.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare