U Nišu u toku šesti Međunarodni festival “MUZIČKI EDIKT”

NIŠ

Sinoć je pred prepunom salom Svetosavskog doma počeo  Šesti međunarodni festival horske duhovne muzike “Muzički edikt”.

Prve festivalske večeri predstavio se hor domaćin, Niška crkvena pevačka družine „Branko“, kao i gosti iz Bugarske i Kalifornije, ali i Beograda i Pančeva.

Publici se na ostvaranju festivala obratio i vladika niški gospodin Arsenije

 “Osvrćući se unatrag možemo videti da je čovekova potreba da se Bogu obraća u himnama stara koliko i molitva. Skladnim ređanjem reči i melodičnim pojanjem i muzikom čovečanstvo je tražilo svoj put ka Gospodu od trena u kome je čovek osetio potrebu da se moli. Hvala gospodnja ispisana perom Davidovim bezbrojno puta opominje Izrailj da pesmama veliča Boga. Pojte gospodu koji živi na Sionu, kazujte narodu dela njegova, reči su samopojca koji opominje i zapoveda pevajte Gospodu a dela njegova obznanjujete”, istako je valadika niški Arsenije.

Hrišćanstvo je nadovezajući se na tradiciju Izrailja shvatilo značaj pojanja i implementiralo ga u svoju praksu od samoga početka, od psalama kao forme koju smo nasledili preko tripara, ikosa i kondaka, potom kanona i na kraju do bogosluženja koja danas poznajemo, pojanje i smisleni i skladni tekstovi ostali su neizostavan deo života crkve.

“Jednoglasje se razvilo u dvoglasje, dvoglasje potom u višeglasje. Od vizantijskog pojanja do horske muzike, naizgled veliki put u načinu pevanja, prevazilazi se smislom. Taj se smisao ogleda u rečima Davida cara – pojte Bogu našem, pojte caru našem. Odatle shvatamo da je pesma gospodu ono što je bitno i zato Sveti Jovan Zalatousti podseća da ništa tako ne uzvišava i ne krilati dušu kao saglasno pojanje i lepo sastavljena božanska pesma. Tek okupan muzikom tekst uzleti,a tek ogrnuta tekstom muzika zvuči. Usuđujem se nazvati pesmu i pojanje iskonskom klicom božanskog usađenog u srž čovekovu”, reči su kojima je vladika niški gospodin Arsenije pozdravio publiku na otvaranju Šestog međunarodnog festivala horske duhovne muzike koji će trajati do 19.juna.

Festival je zvanično otvorio gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Na Šestom međunarodnom festivalu horske duhovne muzike “Muzički edikt” učestvuje 19 horova iz 11 zemalja sa tri kontinenta, a ovog puta gosti su došlo i iz Severne i Južne Amerike. Ovih dana u Nišu će pevati oko 500 pevača. Posebnost ovog festivala je što će svako veče jedinstveno po nečem.

Prve festivalske večeri nastupali su Niška crkvena pevačka drružina “Branko” pod dirigentskim vođstvom Sare Cincarević, potom Pančevačko crkveno pevačko društvo, diregent Vera Carina, i Hor Hrama Svetog Save u Beogradu, diregent Katarina Stanković. Nakon horova iz Srbije nastupili su Hor sofijskig dečaka iz Sofije, Bugarska kojim diriguje Adriana Blagoeva i “Men in Blaque” iz Kalifornije, SAD, kojim diriguje Džozef Hutzi.

Horovi nastupaju u Sabornom hramu Svete Trojice, Svetosavskom domu i na platou ispred Svetosavskog doma u Nišu.

Večeras na drugoj festivalskoj večeri zvezda večeri biće arhimandrit Nikodimos Kabarnos, pojac vizantijske duhovne muzike iz Atine.

Na samom početku druge festivalske večeri nastupiće hor Dečje- omladinska crkvena pevačka družina „Branko“ (Niš, Srbija), pod rukovodstvom dirigenta gospođe Jovane Mikić. Potom će se prisutnoj publici predstaviti crkveni hor “Sv. knez Lazar”, koji deluje pri srpskoj crkvenoj opštini u Birmingemu (Velika Britanija),pod rukovodstvom dirigenta gospođe Dragane Zebić.

Festivalsko veče se nastavlja nastupom kamernog hora “Pevnica”, pod rukovodstvom dirigenta gospođe Marine Gavrilović. Zatim će nastupiti hor “muzyka.cerkwie.pl“, sa katedre za dirigovanje kozervatorijuma Frederik Šopen iz Varšave (Poljska), pod rukovodstvom dirigenta Miloša Bogića.

Na samom kraju, kao “zvezda” druge festivalske večeri, nastupa arhimandrit Nikodimos Kabarnos, pojac vizantijske duhovne muzike iz Atine.

Šesti međunarodni festival horske duhovne muzike održava se u organizaciji Eparhije niška i Niške crvkeno-pevačke družine „Branko“, pod pokroviteljstvom patrijarha Irineja, uz blagoslov Episkopa niškog Arsenija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare