Opština Lebane dobija novi grb i zastavu

LEBANE

Opština Lebane će uskoro dobiti novi grba i zastavu opštine.

Glanovi Opštinkog veća su prihvatili predlog odluke o simbolima opštine Lebane (grbu i zastavi) , ostalo je da nnjihov predlog usvoji I Skupština opštine.

Heraldički opis grba izgleda ovako : na plavom istočna kapija Caričinog grada zlatna iznad talasaste grede srebrne, sve ispod dva ljiljana zlatna, sve nadvišeno bedemskom krunom bez merlona zlatnom i između dva držača – desno Svetog Cara Justinijana I i levo Svetog Velikomučenika Dimitrija, držećih dva koplja prirodna okovana zlatno, sa kojih se viju u polje, opšiveni resama zlatnim, narodni steg Srbije desno i Lebana levo, a ispod svega svitak sa imenom opštine Lebane.

 

Najznačajnija istorijska građevina (kompleks) na teritoriji opštine Lebane je  Justinijana prima, Caričin grad, i istočna kapija je najprepoznatljiviji deo kompleksa.

Stavljanje Istočne kapije na grb i zastavu opštine ima za cilj da promoviše  Lebane, kao opštinu sa dugom i značajnom tradicijom, turističku promociju opštine i poboljšanje vizuelnog identiteta opštine Lebane, navodi se u obrazloženju.

Srebrna (bela) valovita greda predstavlja rečne tokove (Jablanicu).

 

Dva zlatna ljiljana su uneta na grb Kraljevine Srbije kao simbol njenog kontinuiteta sa dinastijom Nemanjića.

Zlatni ljiljani se nalaze na grbu Republike Srbije, te se nalaze i na grbu opštine, predstavljajući pripadnost opštine Lebane Srbiji kao nadređenoj teritorijalnoj celini a takođe, zastava Srbije je predstavljena i na velikom grbu opšine, kako je pravilo i praksa u srbskoj heraldici. Ljiljan u hrišćanstvu simbolizuje čistotu i časnost.

 

Postament je zelene boje, planinskih kontura, što simbolizuje šumovite obrise Radan planine. Zeleno predstavlja i poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji opštine Lebane.

 

Boje predstavljene na grbu opštine Lebane, simbolički predstavljaju:

 

Zlatna boja (Or), odnosno Žuta – velikodušnost

Srebrna boja (Argent), odnosno Bela – Mir i Čestitost

Plava boja (Azure) – odanost i istina

Zelena boja (Vert) – nada, radost

Pravo korišćenja regulisaće se Odlukom o upotrebi imena,  grba i zastave opštine Lebane.

Do grba se došlo po ideji jereja Filipa, koji je inače i sam grbonosac, posmatrajući i saznajući o heraldici i grbovima na internet stranici Odbora za Heraldičke i Genealoške Studije Centra za Istraživanje Pravoslavnoga Monarhizma i internet stranici Društva srbskih grbonosaca „Miloš Obilić“. O pravilnim i nepravilnim grbovima je saznao internet stranice zastave-grbovi.com na kojoj su predstavljeni grbovi i zastave svih opština u Srbiji.

 

Grafičko rešenje znamenja Opštine Lebane vešto je nacrtao g. Damjan Ilić iz Niša, u saradnji sa g. Dikić Nebojšom iz Beograda, a blazon, opis grba sačini Đakon Hadži Nenad M. Jovanović, takođe iz Beograda.

 

Da se ozbiljno pristupilo izradi znamenja opštine Lebene govori podatak o stručnosti navedenih heraldičara, navodi se na sajtu oppštine Lebane .

Do sada su izradili ili učestvovali u izradi grbovnih znamenja za više gradova, opština, organizacija i ličnih, odnosno porodičnih grbova.

Između ostalih su radili grbove za opštinu Merošina, Brzi Brod, Lajkovac, Petrovac, kao i više korporativnih i ličnih odnosno porodičnih grbova.

Članovi su Odbora za Heraldičke i Genealoške Studije Centra za Istraživanje Pravoslavnoga Monarhizma, članovi međunarodnog heraldičkog društva (International Heraldry Society), Heraldički umetnici i heraldi Kneževske Loze Srpskog Kraljevskog Doma Karađorđevića…

Na sajtu opštine nije navedeno koliko su autori dobili novca za ovaj posao .

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare