Oprezno i sa zdravom ishranom

LESKOVAC

Ekstremna posvećenost zdravoj ishrani sve češće dovodi do problema koji lekari, psiholozi i nutricionisti označavaju kao ortoreksija.

Dijetolog leskovačkog Doma zdravlja dr Gordana Dolić kaže da opsesija izborom namirnica može da dovede do narušavanja zdravlja, iznurenosti organizma, pojave iracionalnih strahova i problema u svakodnevnom životu. Balansirana ishrana ima veliki uticaj na zdravlje i lekari svih oblasti to svakodnevno ističu.

„U početku, svaka želja za pravilnim izborom namirnica potiče iz dobrog motiva“, objašnjava doktorka Gordana Dolić.

„Prvi znak da se ipak pojavio problem jeste potupno isključivanje iz ishrane velikog broja namirnica, kao što su određene vrste povrća, mlečni proizvodi, jaja i sve to bez prethodne lekarske preporuke, uz opravdanje da, odjednom, nisu dovoljno zdrave. Nije sporna potreba, ni želja da unosimo određenu vrstu voća i povrća, već način na koji se ta potreba zadovoljava. Sve je manje situacija u kojima osoba može da funkcioniše, zbog čega dolazi do čestih problema, ponekad i sukoba sa okolinom, porodicom i prijateljima.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
DŠ...
DŠ...
3 godine pre

Besmislice! Zdrava je samo ekološka hrana. Ostalo je smeće. Nijemci dokazali da bioproizvodi imaju 50 puta manje toksina od konvencionalnih (prskanih).