Kako sprečiti rane brakove u romskoj zajednici?

LESKOVAC

Nevladina organizacija Rosa ,u cilju unapredjenja zdravstvene zaštite romskog stanovništva,  realizuje projekte „Sprečavanje ranih brakova u romskoj populaciji“ i „Rani razvoj dece“.

Ovi programi, koje podržavaju UNICEF i razvojna organizacija SVIS PRO, sprovode se na području Jablaničkog okruga kroz radionice i uz saradnju sa medicinskim stručnjacima.

Cilj programa „Sprečavanje ranih brakova u romskoj populaciji“ je da se preventivno deluje kod mladih Romkinja i Roma, kao i njihovih roditelja, kako bi se sprečili prerani brakovi i zdravstveni rizik koji oni nose.

Ovaj program, kako ističe Laura Saitović iz organizacije Rosa, sprovodi se kroz neposredni kontakt sa mladima kako bi se ukazalo na zdravstvene, ekonomske, obrazovne i socijalne problem sa kojima se oni mogu suočiti.

Drugi projekat „Rani razvoj dece“ ima za cilj sveobuhvatnu zaštitu najmlađih kroz edukaciju roditelja.

Sličan projekat, „Sprečavanje ranih brakova“ organizacija Rosa realizovala je i pre dve godine, a efekti su vidljivi kroz podizanje svesti o značaju očuvanja zdravlja i obrazovanja koje sve veći broj romske dece nastavlja u srednjim školama i fakultetima.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Kompleksan posao
Kompleksan posao
5 godine pre

Opismenjavanjem, izlaskom iz romskog okruzenja, vidjenjem drugacijeg sveta od svog, nezatucavanjem verom,okretanjem ka drugacijem, zahtevima za pomoc u podizanju svesti, prikazivanjem filmova, propagandom, edukacijom u skoli, pricom po kucama iz kojih ne izlaze da vide ostale, radom, ukljucivanjem u posao.

Sistem
Sistem
5 godine pre

Uvazavam sve sto si rekao,ali veruj mi da je mnogo delotvornija kazna zatvora od svih tvojih metoda.Strpaj ga u zatvor i uredidjes sistem, a paralelno se bavi prevencijom,edukacijom,inkluzijom…