Opozicija tražila raskid ugovora sa „Metroparking jugom“ , vladajuća većina podržala ugovor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Podsećajući da je ugovor sa „Metroparking jugom“, koji je skupštinska opozicija, ne samo danas, ocenila kao „pljačkaški“, potpisan u vreme Demokratske stranke i gradonačelnika Slobodana Kocića, Goran Cvetanović, prvi čovek Leskovca, na sednici Skupštine grada, istakao je da je današnja pozicija, a tadašnja opozicija bila protiv potpisivanja tog ugovora i da je sada došlo vreme da „branimo parking servis“.

On dalje ističe i da grad Leskovac nije ispunio sve predvidjene uslove iz prvobitnog ugovora iz 2009. godine.

„U ugovoru piše da grad treba da obezbedi 2.500 parking mesta, a dosad je obezbedjeno samo 700“, rekao je on tokom današnjeg usvajanja najnovijeg Aneksa ugovora.

Cvetanović dodaje i da stalno pokušava da koriguje mnoge stvari koje su nasledjene od prethodne vlasti ili koje su „krivo nasadjene“.

„Ako vi možete bolje i kvalitetnije da uradite, želim vam svu sreću. Ja, od ovoga, bolje ne umem“, dodao je on.

Redefinisan ugovor, zaključen izmedju izmedju Skupštine grada Leskovca, „Metroparkinga“ Beograd i „Metroparking juga“ Leskovac, predvidja da se na ime ime troškova uklanjanja nepropisno parkiranog vozila, vlasnik vozila oslobadja plaćanja iznosa u visini od 30 odsto od cene utvrdjene cenovnikom „Metroparking juga“, ukoliko je prvi put evidentiran kao učinioc prekršaja, dok je za svako naredno uklanjanje vozila vlasnik dužan da plati punu cenu utvrdjenu cenovnikom.

Takodje, odlučeno je i da se korisnik parkirališta kome je prvi put, u periodu od godinu dana, uručen parking nalog, odnosno doplatna parking karta, plaćanjem polovine iznosa karte u roku od osam dana, oslobadja plaćanja druge polovine iznosa.

Aneks III ugovora predvidja i da se „Metroparking jug“ obavezuje da od datuma potpisivanja Aneksa otpočne sa mesečnim plaćanjem naknade gradu Leskovcu i to u visini od 50 odsto od prodatih parking karata.

Odbornik Živojin Stefanović, prilikom rasprave o usvajanju Aneksa III, rekao je da je prvobitni ugovor, koji je lično potpisao, u potpunosti u redu i u skladu sa zakonom.

Obraćajući se gradonačelniku Cvetanoviću, dodao je da može da potpiše ovaj Aneks ugovora, ali da će kasnije imati problema.

„Ugovor, zaključen 2009. godine, je dobar i nije štetan za grad“, naglašava Stefanović.

Opozicija: Ugovor treba da se raskine

 

Skupštinska opozicija grada Leskovca, na današnjoj sednici, složila se je da ugovor sa „Metroparking jugom“, koji, kako je istaknuto, „nastavlja da pljačka gradjane“, treba da se raskine.

Nenad Zdravković iz Socijaldemokratske stranke tvrdi da ovaj Aneks ne sme da se potpiše i da su sve ostale lokalne samouprave u kojima je ovo preduzeće poslovalo, dosad raskinule ugovor.

„Kikinda, Vrnjačka Banja, Soko Banja, Arandjelovac su raskinuli ugovore, a u Mladenovcu je u toku raskid ugovora. Ne postoji gradjanin Leskovca koji je zadovoljan funkcionisanjem „Metroparkinga“, kaže Zdravković.

Podržavajući Zdravkovića, i opozicionar Saša Stojanovića iz Demokratske stranke istakao je da je do oktobra meseca prošle godine, Grad Leskovac od „Metroparking juga“ prihodovao samo 370.000 dinara i da će povećanjem za 30 odsto, prihodi biti oko 500.000 dinara.

On naglašava da je lokalnoj samoupravi potreban novac koji će se sliti u budžet grada.

I odbornik Bratislav Prokopović iz SDS , nastavljajući u istom duhu, dodaje da ovakav sistem usvajanja Aneksa ne predstavlja princip dobre prakse, ali da će ga „vladajuća većina sigurno izglasati“.

„Leskovac treba da bude uredjen grad i mi smo spremni da vam pomognemo, dajući vam razne sugestije i predloge“, kaže Prokopović.

Šef odborničke grupe SDS Nebojša Cakić ukazao je i neustavno naplaćivanje nekih od kazni.

“Utvrdili smo da pojam “doplatne karte” ne može da se primenjuje”, rekao je Cakić.

“Ja ne znam ko je šta tražio od Ustavnog suda. Ali  “ugovorna kazna” je nešto što se ne može primenjivati. Sve ovo vreme, “Metroparking jug” je od gradjana, preko advokatskih kancelarija , naplaćivao “ugovorne kazne”  sto je nezakonito”, rekao je  Cakić.

“Vi ste bili dužni da investirate 30 miliona jednom, 30 miliona drugi put. Vi to niste uradili. Uzeli ste novac, prihodovali ste a ništa niste uložili, što je bila vaša obaveza po ugovoru. A to što neki činovnik, verovatno po nalogu neke političke ličnosti nije izvršio obavezu grada i uveo vas u posed, nije opravdanje za vas da niste uložili trideset miliona, koje ste imali obavezu da uložite”, rekao je Cakić.

“Ugovor sa ovom firmom se raskidao na tri načina u drugim gradovima  a tu su i odluke Ustavnog suda .

Ustavni sud Srbije je konstatovao da doplatna karta, koje su naplaćivane po višestruko uvećanoj ceni, da su apsolutno protivzakonite. Doplatna karta kao pojam je neustavna i zato su ga ljudi iz “Metroparkinga” , u sardanji sa lokalnim vlastima, zamenjivali pojmom “ugovorna kazna”. Ugovorna kazna je, po Zakonu o obligacionim odnosima, ono što dve osobe mogu da ugovore. Ali nju ne može da odredjuje Skupština grada i ne može da je stavlja u odluku o javnim parkiralištima”, rekao je Cakić.

Današnjoj sednici Skupštine grada prisustvovao je i vlasnik „Metroparking juga“, Stevan Ranković.

Za skupštinskom govornicom, on je izjavio da „Metroparking jug“ ne beži od obaveza i pri tom objasnio tvrdnje opozicije o prestanku rada u pomenutim lokalnim samoupravama.

„Osnov za prestanak rada u Kikindi i Arandjelovcu je moj dopis gradu da nećemo više da nastavimo sa poslovanjem. Što se tiče toga da „Metroparking“ nije uplatio 30 miliona dinara iz prvobitnog ugovora, to je zato što mu nije omogućeno, što mu nije dostavljena projektna dokumentacija. Inače, nije trebalo da uplati, već da investira. Nijedno preduzeće, bilo privatno ili javno, se ne osniva sa ciljem naplate parkiranja. Cilj je da korisnici iskoriste parking mesta, odnosno ono čime grad raspolaže“, rekao je Ranković naglašavajući da će od 1. februara „Metroparking jug“ uvesti novinu, tj. dodatnih pet minuta posle isteka plaćenog vremena.

Uprkos mnogobrojnim tvrdnjama od strane opozicije da je ugovor potpisan sa „Metroparking jugom“, štetan za grad Leskovac, vladajuća većina večeras je usvojila najnoviji Aneks ugovora.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare