Agrarna komora nudi pomoć poljoprivrednicima Bujanovca

BUJANOVAC

 

Predstavnici Agrarne komore poljoprivrednih proizvođača Srbije sastali su se danas u Bujanovcu sa poljoprivrednicima iz bujanovačke opštine, nudeći stručnu pomoć u prevazilaženju problema sa kojima se suočavaju poljoprivrednici – posebno kada je reč o konkurisanju za nacionalne subvencije.

Po rečima predsednika Agrarne komore, Nenada Manića, glavni cilj ovakvih susreta je upoznavanje sa mogućnostima koje se nude poljoprivrednicima kroz državne subvencije.

„Povećanje i modernizacija proizvodnje su zajednički ciljevi. Samo zajedno ih možemo ostvariti, sami ne možete rešiti nijedan problem. Naši stručnjaci vam mogu pomoći u pisanju projekata prilikom konkurisanja za subvencije“, poručio je Manić.

On je naglasio da je komora u stalnom kontaktu sa Ministarstvom poljoprivrede i da će svi problemi i predlozi za njihovo rešavanje biti direktno predočeni ministru Branislavu Nedimoviću.

Menadžer stručne službe Agrarne komore, Nenad Ilić, je pozvao poljoprivrednike da za subvencije konkurišu preko ove organizacije jer im je tako garantovana sigurnost i provera zahteva pre konkurisanja.

„Pregledaćemo stanje vašeg gazdinstva i na osnovu toga sačiniti biznis plan koji će proći svaku inspekciju“, istakao je Ilić.

Predstavnici Agrarne komore su naglasili da mladi do 40 godina i žene imaju prednost na svim konkursima i da to treba iskoristiti.

„Insistiraćemo kod nadležnih u ministarstvu da se za pogranična područja omogući i nabavka stoke kroz nacionalne mere, jer porast broja umatičenih grla na ovim prostorima je od suštinskog značaja“, rekao je Ilić.

Sastanku je prisustvovao i narodni poslanik Nenad Mitrović, kao i direktor Veterinarske stanice Miodrag Milković koji je izneo nekoliko predloga koje bi trebalo preneti nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede.

„Trebalo bi smanjiti uslov na broj umatičenih grla, ali i da se marginalnim područjem proglasi cela teritorija opštine, kako bi se izjednačili uslovi, a ne da za jedne uslov za otkup mleka bude 3.000 litara, a za druge 1.500 litara“, rekao je Milković.

Poslanik Mitrović je ocenio da su ovakvi susreti važni za edukaciju ovdašnjih poljoprivrednih proizvođača.

Ovaj skup je organizovala opštinska Služba za poljoprivredu.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare