Opozicija protiv novih komunalnih taksi

LESKOVAC

Predlog Odluke o izmeni i dopuni Odluke o  lokalnim komunalnim taksama takođe je naišao na brojne primebe opozicionih odbornika.

Naplata komunalih taksi porasla je sa 16 na 27 miliona dinara, konstatovao je Nenad Filipović iz Jedinvene Srbije, i postavio pitanje da li će ti prihodi biti ubrani iz sedme zone, koja obuhvata seoska područja, ali gde su mogućnosti za zaradu mnogo manje nego u gradu.

Saša Stojanović iz DS-a podsetio je da u Srbiji postiji 360 parafiskalnih nameta, dok je „odluka o komunalnim taksama vrhunac toga“. Zbog toga DS smatra da ova odluka treba da se ukine , i „da se takse ne naplaćuju onima koji pokušavaju da prežive“, ocenjujući da je „sramota da se ljudi koji su na rubu egzistencije, i bore se da prežive, oporezuju“.

On smatra da „je odluka kazna za sve one koji pokušavaju da žive od svog rada i nisu članivi SNS-a“.

S druge strane, naglasio je Stojanović, drastrično se smanjuju takse velikim privrednim subjektima, kao što su Telekom, Elektrodistribucija i TV stanice.

Načelnica Gradske uprave za urbanizam i komunalno stambene poslove Jasminka Milenković, koja je obrazlagala ovu tačku dnevnog reda, rekla je da su takse uvedeno po zakonu i da je to mogućnost grada da ostvari neke prihode.

Takse od 150 dinara za velike privredne subjekte, kao što su Telekom i distribucija, smanjene su jer su bile nerealne, i svedene na 10 dinara na dnevnom nivou, rekla je ona.

Tokom diskusije gradonačelnik je više puta ukazao na to da se rezultati ove vlasti ogledaju u smanjenju broja nezaposlenih, iznoseći podatke sa tržišta rada o tome gde je i koliko radnika zapošljeno.

Opozicija je izrazila sumnju u ovakve tvrdnje, a Cakić je ustvradio da u Leskovacu nije smanjena nezaposlenost, nego da je grad poslednjih godina ustvari napustilo mnogo mladih ljudi, u 2015. godini 6.200 ljudi.

Prvog dana skupštinskog zasedanja odbornici su vodili objedinjenu raspravu o usklađivanju osnivačkih akata javnih i javno- komunalnih preduća „Vodovod“, „Komunalac“, „Toplana“, „Gredelica“, „Dom“, „Pijaca“, GAS i SRC „Dubočica“ sa Zakonom o javnim preduzećima i nakon kraće diskusije usovjili su ove tačke dnevog reda.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare