Opozicija o uništavanju gradskog parka: Kome to treba i ko troši novac gradjana

LESKOVAC

Zašto se zelene površine pretvaraju u beton, zašto je posao dat kompromitovanoj kompaniji sa liste poreskih dužnika, na šta će biti potrošeno 75 miliona predvidjenih za prvu fazu, ako do kraja godine ima samo 45 dana i kome se žurilo sa radovima,  pre obezbedjenja alternative za uništeni parking prostor – pitanja su, koja su, u ime gradjana, na zajedničkoj press knferenciji , postavili predstavnici  Saveza za Leskovac, DSS-a, Pokreta slobodnih gradjana  i udruženja “Dubočica u srcu”.

Gradski trg je kapitalna investicija i daleko prevazilazi trenutna politička prepucavanja sa vlašću. To je projekat za budućnost u kojoj će živeti naša deca. Zato, iako smo saglasni da Leskovac zaslužuje centralni trg, ukazujemo na svu pogubnost nakaradnog rešenja, kazao je Ivan Stojanović, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke:

–          Površina ispred Doma sindikata i ona na kojoj se nalazio parking, sasvim su dovoljne za trg, a postojeće zelene površine trebalo je sačuvati. Podsetiću vas da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Leskovac proglasilo zonom sa jako malom zelenom površinom. I sada, umesto da ga širimo, mi uništavamo i ono malo što imamo. Vlast se, kao i obično oglušila o sve naše zahteve. Naprednjaci su majstori šminke, pa ćemo sa trgom verovatno proći kao  Beogradjani.

Da nije reč o stvarnoj potrebi gradjana Leskovca za trgom, već o dva miliona evra, koliko će radovi koštati, a zarad kupovine nekih, odnosno nečijih behaton ploča, tvrdi i Jovan Stanković iz Narodne stranke:

–          Iako vlast tvrdi da sve projekte pokreće u interesu gradjana, prema nezvaničnoj anketi koju smo sproveli u dva leskovačka naselja, polovina ispitanika i ne zna da se gradi trg, a od onih koji znaju, polovina se protivi idejnom rešenju. Firma ”Bauwesen”, iz Lazarevca, koja izvodi radove, prema podacima kojima raspolažemo, trenutno radi na 15 velikih projekata širom Srbije, kao što su delovi nove autobuske stanice u Beogradu, železničke stanice ”Prokop”, pešačkog mosta na Kalamegdanu. Interesantno  je da su u većini slučajeva- jedini ponudjači.

Sve  to ne bi bilo sporno, da ova firma u prošloj godini nije, na ime poreza, dugovala 102 miliona dinara i bila na Crnoj listi Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zbog lošeg poslovanja, kaže Stanković.

Ako je ”Bauwesen” i namirio dugovanja, ostaje gorak ukus zbog nesavesnog odnosa prema poreskom sistemu, a  da je, potpisivanjem ugovora sa ovom firmom, saučesnik u neogovornosti  i gradonačelnik Goran Cvetanović, smatra Jelena Spirić:

–          On je pre samo tri dana najavio da će prva faza radova na rekonstrukciji trga koštati 75 miliona dinara.Moje pitanje je, kako će, na kraju gradjevinske sezone, biti potrošen toliki novac. Istog dana,  svega par sati pre nego što će Cvetanović govoriti na press konferenciji, završena javna nabavka za pripremnu fazu radova, vrednu pet miliona dinara.”Bauwesen” je odbijen, kao skuplji, pa ni danas ne znamo ko će radove izvoditi.

Spirić kaže da joj nije poznato ko su radnici danas zatečeni u ogradjenom prostoru izmedju Robne i Modne kuće, jer izvodjač , zbog zakonskih procedura, bar još deset dana neće moći da bude uveden u posao.

Sumirajući sve prethodno izrečeno, demokrata Saša Stojanović, zaključuje da će, ako se cena od dva miliona evra, podeli sa predmetnom površinom, kvadratni metar leskovačkog trga biti skuplji od kvadrata stambenog prostora u centru Beograda.

Na današnjoj press konferenciji govorili su i predstavnici Demokratske stranke Srbije, Pokreta slobodnih gradjana i Udruženja ”Dubočica u srcu”.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Гира
Гира
2 godine pre

Бојим се да се трг не гради исто као реконструкција школе Јосиф Кодтић