Oporezivanje digitalnih divova

PARIZ

Francuska će odu ovoj godini početi da oporezuje digitalne divove čak i ako zemlje Evropske Unije ne postignu dogovor o uvođenju takvog poreza na nivou Unije, izjavio je ministar finansija Bruno le Maire.

Ministri finansija EU-a nisu uspeli da se dogovore o oporezivanju digitalnih prihoda uprkos tome što su Nemačka i Francuska pred sam sastanak objavile novi predlog kojim bi se poreski fokus usmerio na kompanije poput Google-a i Facebook-a.

„Dajem sam sebi rok do marta za postizanje dogovora o evropskom porezu na digitalne divove„, kazao je Le Maire za France 2 televiziju. „Ako to ne uspe, uvešćemo ga na nacionalnom nivou, od 2019. godine„, dodao je. Neuspeh prošlonedeljnog sastanka u Briselu bio je udarac za francuskog predsednika Emmanuela Macrona čija je vlada u porez uložila značajan politički kapital, napominje Reuters.

Ujedno se vremenski poklopio s talasom protesta u Francuskoj protiv visokih troškova života i ekonomske politike koja po mišljenju protestanata favorizuje velike kompanije i bogate građane, izostavljajući siromašnije slojeve stanovništva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare