Mitrović i Arifi o unutrašnjem dijalogu o KiM : Razmena teritorija nije opcija

BUJANOVAC

 

Lideri dve najveće opozicione partije u opštini Bujanovac, narodni poslanik Nenad Mitrović, predsednik bujanovačkog odbora SNS-a, i Nagip Arifi, šef Demokratske partije, govorili su za JUGPress o aktuelnom unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji.

 

Naši sagovornici podržavaju dijalog – Mitrović ističe da je važno da svako slobodno iznese svoj stav i da svačije mišljenje treba uvažiti, dok Arifi kaže „bolje razgovarati 100 godina, nego ratovati jedan dan“. Ideju o razmeni teritorija, jug Srbije za sever Kosova, koju periodično plasiraju u javnost politički faktori i sa srpske i sa albanske strane, ali i međunarodne zajednice, i Mitrović i Arifi ocenjuju kao lošu i nerealnu.

„Neće doći ni do kakve razmene teritorija, u to sam ubeđen“, naglašava Mitrović.

„Granice se na ovom području neće menjati, što znači da bilo kakva razmena teritorija nije moguća niti realna opcija“, decidan je Mitrović.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije smatra i da ova ideja potiče od određenih albanskih političkih partija koje razmenu teritorija nameću kao temu zarad jeftinih političkih poena.

Protivnik ove ideje je i Nagip Arifi, bivši predsednik opštine Bujanovac, a sada odbornik u lokalnoj skupštini i lider opozicione Demokratske partije.

„Nisam za bilo kakvu razmenu teritorija, a kada su u pitanju eventualne promene granica, smatram da o tome sigurno neće odlučivati ni Albanci ni Srbi već velike sile“, ističe Arifi.

Po njegovim rečima, varijanta sa razmenom, ne samo što ne bi stavila tačku na probleme u albansko-srpskim odnosima, već bi inicirala  novi sukob.

Arifi je dodao i da se situacija oko Kosova itekako reflektuje i na odnose Albanaca i Srba na području juga Srbije.

„Svaka negativna pojava u Prištini ili Beogradu automatski utiče na odnose u Bujanovcu, Preševu i Meveđi. Dobro je, međutim, što ni Albanci   ni Srbi, posebno u opštini Bujanovac, kao izrazito mešovitoj sredini, nikada nisu pali na određene provokacije pripremljene što u Beogradu, što u Prištini“, naglašava Arifi.

Albanci i Srbi u Bujanovcu, po rečima Arifija, moraju da nastave da žive zajedno kao što su to radili vekovima unazad.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare