Oni sada mogu da čuju svoje mame i tate

NIŠ

U Kliničkom centru Niš, nakon kraæe vremenske pauze, ORL specijalisti, ponovo su pokrenuli operativni program ugradnje kohlearnih implanata, zahvaljujući kojim će dečica sa ovim zdravstvenim hendikepom, ponovo, odnosno po prvi put, moći da čuju glas svojih roditelja, najbliže porodice, prijatelja, cvrkut ptica, muzike…

                           Prvi pacijenti su bila dvojica dečaka iz Prokuplja i Grdelice, koji se prema rečima lekara i porodice osećaju dobro i za koje se nadaju, da će postoperativni tok biti potpuno uspešan.

                        Jedan od prvih pacijenata koji æe uskoro moæi da èuje glas svoje majke Danijele, koja se nakon operacije, sve vreme nalazi kraj njegove bolnièke postelje, je šestogodišnji Ðorđe Trajković iz Prokuplja, koji već četiri godine čeka na priliku, da normalno čuje.

                        “On je od rođenja imao problem sa sluhom, samo što mi to, nažalost, nismo odmah znali, već smo tek u njegovoj drugoj godini života to primetili, nakon čega smo odmah počeli sa rehabilitacijom, vežbama i lečenjem na niškoj ORL klinici”, navodi majka deèaka Danijela Trajkoviæ. “Bilo je nekog zastoja, ali sada, kada smo konaèno uspeli da Ðorđe dobije preko potrebni implant, nadamo se najboljem i zasada se stvari odvijaju baš kako treba”.

                        Ðorđa iz Prokuplja i još jednog petogodišnjaka iz Grdelice, operisao je specijalista ORL Klinike niškog Kliničkog centra, prof. dr Milan Stanković, zajedno sa svojim kolegom iz prestonice, direktorom Klinike za ORL i MFH u Kliničkom centru Srbije, prof. dr Nenadom Arsovićem.

                         “Hteli smo da pokažemo da je saradnja naša dva Klinička centra odlična i da smo kolegijalno uvek tu kad zatreba, te mi je bila čast da prof. Arsović, bude gost u našim operacionim salama, tako da su, za početak, dvojici mališana zajedno uradili dve ugradnje kohlearnih implanata, a operativni program se svakako nastavlja, jer imamo još šestoro mališana, kojima je ovaj zahvat neophodan, tako da je plan, da u ponedeljak, naši specijalisti, ugrade implant dečaku iz Preševa, koji je takođe na listi, a potom nastavljamo po predviđenom planu”, veli direktor ORL Klinike KC Niš, prof. dr Dušan Milisavljević.                                  

                           I u rukovodstvu niškog Kliničkog centra kažu, da su izrazito ponosni što je Ustanova još jednom pokazala i dokazala da su pacijenti na prvom mestu, a posebno oni najmlađi, koji spadaju u najranjiviju kategoriju.

                                “Ne mogu da Vam opišem koliko sam srćan i ponosan što će dečica, koja su rođena sa teškim oštećenjem sluha, nakon ovih intervencija, moći po prvi put da čuju svoj glas, glas svoje majke, prijatelja, a sve to zahvaljujuæi našem trudu i zalaganju i upornosti kolega sa Klinike za bolesti uva, grla i nosa, jer se svi trudimo da svakog dana budemo sve bolji, a ujedno, naravno, želim da zahvalim i Ministarstvu i Republičkom fondu za podršku i razumevanje, koje su nam, kao i uvek do sada, nesebièno pružali”, istakao je prvi čovek Kliničkog centra u Nišu, prof. dr Zoran Radovanović.                                     Prema navodima ORL stručnjaka, cena jednog kohlearnog implanta na tržištu iznosi i do 20.000 evra, a sve troškove snosi država, odnosno RFZO

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare