Omladinski centar mladih u Nišu nalaziće se u Učiteljskom domu

NIŠ

Zgrada Učiteljskog doma, koja se nalazi u samom centru grada, prelepo je zdanje koje zub vremena polako ali sigurno nagriza. Situacija će se uskoro promeniti i ova zgrada koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture uskoro će biti renovirana kako bi postala „dom maldih“ jer je u planu da se u ovoj zgradi do kraja naredne godine otvori Omladinski centar koji će koristiti mladi od 12 do 30 godina za svoje aktivnosti. Zgrada je sagrađena 1933.godine za potrebe Učiteljskog društva, radove su finanirali učitelji dobrovoljnim prilozima od svojih plat, a zgrada je površine od 980 kvadrata.

                         Tako će, posle Novog Sada i Niš će dobiti prostor gde će mladi moći ne samo da se druže već i da se kroz razne sadržaje usavršavaju. Vlada Srbije opredelila je sredstva za izgradnju Omladinskog centra a Grad Niš je ponudio zgradu Učiteljskog doma. Sada zajedno sa mladima iz ovog grada rade na realizaciji ove ideje.

                      „ Najvažnija stvar je što su Grad Niš i gradonačelnica  prepoznali inicijativu omladine da dobijemo moderan centar na mestu Učiteljskog doma koji je godinama odolevao i sačekao mlade da  uđu i nastave da prenose znanje i mudrost“, kaže Miloš Antić ispred nevladine organizacije DŽedajski pokret koji je koordinator Radne grupe za izgradnju Omladinskog centra.

                       „Inicijativa DŽedajskog pokreta oduvek je bila da se oformi institucija koja će se usmeriti omladinski potencijal, znanje i ambicije“, kaže Miloš i ističe veliku podršku i organizacije OPENS iz Novog Sada koja u niškoj priči ima ulogu mentora.

                        Omladinski centar biće ogledalo potreba budućih organizacija, i to je početak jednog modernog pristupa brige grada Niša o mladima.  Vlada Srbije je izdvojila 980 hiljada evra a grad Niš učestvuje sa 85 hiljada evra. Očekuje da projektna dokumentacija bude uskoro završena i da radovi počnu naredne godine. Još uvek ne znamo u detalje ko će i pod kojim uslovima biti stanar Centra ali je izvesno da će pored svih sadrđaja biti mesta za desetak organizacija.

                       „Dragoceno nam je što se nalazi u blizini nekoliko gimanzija i fakulteta, ima i svoje dvorište koje je predviđeno za dešavanja na otvorenom tako da dobijamo kompletan prostor da budemo kreativni. Treba imati u vidu da okupljeni na jednom mestu dajemo novi impuls gradu. Recimo, Novi Sad ima 18 organizacija koje godišnje na projektima mimo grada dobijaju od 15 do 30 hiljada evra. Zamislite koliko je to predtstava, koncerata, izložbi i svih ostalih dešavanja koja su potrebna mladima“, kaže Antić.

                  Radeći na ovom projektu Miloš je slučajno saznao da je njegov deda učitelj Aleksandar Zlatković učestvovao u izgradnji Učiteljskog doma.

                „ Veoma me obradovao ovaj podatak i verujem da bi deda bio ponosan“, kaže Miloš.

                  Učiteljsko udruženje je na placu dobijenom od Opštne 1922. godine, sa gradnjom zgrade otpočelo 1930. godine prema projektima arhitekata Julijana Đupona i Bore Simovića. Sa izgradnjom je završeno 1932. godine. Zgrada je svečano otvorena 10. januara 1933. godine. Izgrađen je za potrebe smeštaja dece izginulih učitelja u Prvom svetskom ratu i za razne kulturne i društve potrebe Jugoslovenskog udruženja učitelja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare