Ko ima koristi od saradnje Niša i Istočnog Sarajeva

NIŠ

Saradnja u oblasti trizma, kulture, privrede, gradskih uprava ali i međusobna pomoć između dva grada u vanrednim situacijama, samo su neke od oblasti u kojima će sarađivati Grad Niš i Istočno Sarajevo u Republici Srpskoj, a sardnja koje i do sada bilo biće podignuta na još viši nivo nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji i bratimljenju dva grada koji su potpisali gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.  Grad Istočno Sarajevo već ima saradnju sa Novim Sadom.

      Tokom sastanka je istaknuto da postoji više oblasti u kojima može da se uspostavi saradnja, ali su na prvom mestu interesi građana i očuvanje identiteta jednog naroda koji se nalazi sa jedne i druge strane Drine.

       Grdaonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da je ovaj dokumenet od značaja i za buduće generacije i da je to “amanet da ne zaboravljaju braću sa druge strane Drine”.

     „Drago mi je što su naše pojedine gradske opštine već uspostavile saradnju sa Republikom Srpskom i sa opštinama  u Istočnom Srajevu i što neguju tradiciju, kulturu, identitet našeg naroda već duže vreme, a  ovim dokumentom napravili smo krunu te saradnje. Mnogo toga smo uspeli zajedno da uradimo, mnogo toga  zajedno tek treba da radimo“, kazala je gradonačelnica Sotirovski.

     Verujem da ovo može da bude dobar motiv ne samo za ljude koji se bave zajendičkim oblastima  da tu saradnju uspostave već da bude motiv i drugim gradovima u Srbiji pa i opštinama da se sinergija  našeg naroda uspostavlja i kroz zvanična dokumenta, dodala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

    Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, istakao je da su niške opštine Pantelej i Crveni Krst već sarađivale sa Republikom Srpskom, a da potpisivanje  dokumenta predstavlja najviši oblik institucijalne saradnje dva grada, koja će, kako se nada, najveću korist doneti građanima.

    „Brojne su oblasti saradnje pred nama i sigurno da ćemo sarađivati na polju, pre svega, gradskih uprava, potom kulture, turizma, privrede, u vanrednim sizuacijama u našim lokalnim zajednicama. Siguran sam da ćemo sarađivati  ne samo u korist institucija već, što je i krajnji cilj, u korist građana. Mislim da Istočno Sarajevo i Niš  još  snažnije povezuju, pre svega, ljudi. Kada sve to unapredite još i sa institucionalnom saradnjom onda dobijete dugotrajno prijateljstvo“, kazao je Ljubiša Ćosić.     Potpisivanju Sporazumu o sradnji prisustvovao je i Mađan Cicović, šef predstavništva Republike Srpske u Srbiji koji je ovom prilikom najavio program manifestacije „Dani Republike Srpske“ u Nišu koji će sada biti i kvalitetniji i sadržajniji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare