OEBS: BOLJE UKLJUČIVANJE ROMA, AŠKALIJA I EGIPĆANA

PRIŠTINA

 

Učesnici OEBS-ovog okruglog stola  pozivaju na bolje politike uključivanja zajednica kosovskih Roma, Aškalija i Egipćana

 

Nove politike za uključivanje zajednica kosovskih Roma, Aškalija i Egipćana treba da budu pripremljene zajedno sa predstavnicima zajednica, sadrže jasne ciljeve i merljive pokazatelje,  i  imaju neophodno finansiranje, istakli su učesnici OEBS-ove rasprave za okruglim stolom koja je održana u Prištini, 5. novembra 2015. godine.

 

Predstavnici kancelarije za dobru upravu pri kancelariji premijera, međuinstitucionalnog upravnog odbora za zajednice Roma, Aškalija i Egipćana, civilnog društva i međunarodnih organizacija okupili su se na događaju i razgovarali o nedostacima u sprovođenju akcionog plana Strategije za integraciju zajednica Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu (2009 – 2015). Oni su takođe  razmenili iskustva uoči priprema politika za period nakon 2015. godine.

 

„Romi, Aškalije i Egipćani i dalje su najviše marginalizovane zajednice i ova situacija treba da se promeni,  kako bi im se pružio jednak pristup pravima i uslugama, kao što su obrazovanje, zdravstvena nega, stambeno zabrinjavanje i zaposlenje,“ – istakao je Nikola Petrovski, viši savetnik za pitanja zajednica, pri Misiji OEBS-a na Kosovu.

 

„Politike treba da budu namenjene ovim zajednicama, i pripremljene sa njima.“

 

Događaj je organizovan na osnovu zahteva platforme civilnog društva, koja je osnovana 2013. godine i koju čine sedam nevladinih organizacija koje rade na pitanjima uključivanja zajednica Roma, Aškalija i Egipćana.

 

Misija OEBS-a ima mandat da zaštiti i unapredi ljudska prava, demokratizaciju i razvoj sektora za javnu bezbednost.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare