Održani “Dani karijere u Vlasotincu”

VLASOTINCE


Sa ciljem da osmake usmere na srednje stručne škole, srednjoškolce na visoke škole i fakultete, a mlade nezaposlene upoznaju sa mogućnostima zapošljavanja u Vlasotincu i okolini, danas je u okviru projekta Omladinski fondovi Tehnička škola iz Vlasotinca, u Sportsko – rekreativnom centru “Vlasina” organizovala manifestaciju “Dan karijere u Vlasotincu” .
Svojevrsni sajam ove godine realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa opštinom Vlasotince, a u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji”, koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i turizma. Osnovni cilj manifestacije je promocija daljeg školovanja i zapošljavanja.

 • Ovo je manifestacija koju Tehnička škola organizuje po treći put. Višegodišnji napori Ministarstva prosvete, škole, lokalne samouprave, privrede, GIZ-a učinili su da danas školujemo kadrove za potrebe privrede, a samim tim i izvesnije zapošljavanje. Prilika je i da se podsetimo da je Tehnička škola postala jedna uspešna priča, zahvaljujući rukovodstvu škole koje je imalo viziju i zahvaljujući partnerima kao što su Ministarstvo prosvete, GIZ i lokalna samouprava. Trening centar za dualno obrazovanje čija se izgradnja privodi kraju je ono što će zaokružiti ovu uspšešnu priču i zvanično joj dati regionalni karakter. Da Tehnička škola ide putem kojim se treba ići pokazuje i stalni porast broja upisanih učenika. Iako je globalno tržište danas prepuno izazova verujem da dobar i vredan radnik uvek može da nađe posao. Takođe, nadam se da će naša privreda odoleti iskušenjima i poremećajima na globalnom tržištu, koji se reflektuju i na naše okruženje. Što se tiče lokalne samouprave ona će nastaviti da podržava jednu uspešnu priču kakva je Tehnička škola – rekao je predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović.
  Obraćajući se prisutnim učenicima, privrednicima, predstavnicima fakulteta i visokoškolskih ustanova, direktor Tehničke škole Milivoje Đorđević napomenuo je da Tehnička škola postaje centar celoživotnog učenja, za formalno obrazovanje kroz redovan sistem obrazovanja i obrazovanje odraslih kroz obuke i postupak priznavanja prethodnog učenja.
 • Trenutno se u školi renoviraju školske radionice u cilju izgradnje trening centra i sve će biti spremno za početak nove školske godine. Našu saradnju sa visokoškolskim ustanovama danas smo krunisali potpisivanjem memoranduma o saradnji sa Mašinskim fakultetom iz Niša, nedavno smo ga potpisali i sa Elektronskim fakultetom, a u toku su razgovori da to uradimo i sa Akademijom Tehničko – vaspitačkih strukovnih studija, sve u cilju promocije kvalitetnog obrazovanja mladih ljudi – istakao je direktor Tehničke škole Milivoje Đorđević.
  Prisutnim učenicima o kvalifikacijama u obrazovanju govorio je prof. dr Časlav Mitrović, direktor Agencije za kvalifikacije Vlade Republike Srbije, ističući da je Agencija za kvalifikaciju zaslužna za izradu svih standarda koje koristi Tehnička škola. On je osmake i srednjoškolce uputio na sajt Agencije gde mogu bliže da se upoznaju sa svim standardima i kvalifikacijama, rekavši da se nada da će se i u narednom periodu nastaviti dobra saradnja sa Tehničkom školom.
  Ove godine priliku da se predstave učenicima iskoristilo je desetak fakulteta, kao i desetak privrednika sa kojima Tehnička škola ima saradnju kroz sistem dualnog obrazovanja.
  U kulturn -zabavnom delu nastupili su follkorni ansambli „Crnilović“ iz Vlasotinca i „Sveta Trojica“ iz Boljara.
  „Dan karijere u Vlasotincu“ počeo je državnom himnom „Bože pravde“, koju je izvela učenica druge godine Helena Šušulić, a ovoj brojnoj manifestaciji prisustvovali su i mališani Predškolske ustanove „Milka Dimanić“. (kraj) VS/LJS
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare