U Nišu predizborne opstrukcije i „štelovanje“ potpisa: „Sumnjiva lica“ usred noći u niškoj opštini

NIŠ

I u Nišu je, prilikom predaje potpisa, intervenisala policija. Iz koalicije “Biramo Niš” optužuju Izbornu komisiju u Opštini Palilula za, kako kažu, “štelovanje” potpisa, kažu da su se suočili sa odlaganjima i da su i u drugim niškim opštinama, umesto na proceduru, naišli na opstrukciju.

Noću rade samo dežurne službe, osim u predizborno vreme. Tada ne spavaju ni članovi izbornih komisija, a u Nišu više posla i za dežurne policijske patrole.

Članovi koalicije Biramo Niš da predaju potpise došli su u zakazano vreme popodne, ali ni u dva noću nisu uspeli. Kažu da su sa članovima Komisije u Opštini Palilula i materijalom zatekli neovlašćena lica i listu Ruske stranke.

„Ugasili su svetla, pomislili su da će na taj način moći da se sakriju. Onda su čak i nogom pokušali da zatvore vrata. Međutim, odreagovali smo, prosto smo pozvali policiju“, priča Aleksandar Živadinović sa liste Biram Palilulu.

Podneta je prijava, čekaju se snimci kamera u opštini. Tako bi trebalo da se sazna ko su i šta u Izbornoj komisiji rade lica koja nisu članovi komisije.

Predsednica Gordana Ristić u telefonskom razgovoru kaže da su to članovi radne grupe zadužene za izbornu komisiju i neki zaposleni u opštini koji su „završavali neke svoje poslove“.

Kaže da je iz policije i tužilaštva niko nije kontaktirao.

A koalicija „Biramo Niš“ danas je dobila rešenje o proglašenju liste.

„Prethodni bojkot je doveo do toga da je u institucijama jako malo opozicije. Ovi ljudi su navikli da rade kako hoće, navikli da ne poštuju zakon. Teške reči su, ali oni su prosto navikli da kradu. Kradu vam vreme, novac, na kraju vam kradu brojeve“, rekao je Miloš Nešić iz „Biramo Niš“.

A brojevi su, kažu, bitni, kao i sve preostalo vreme.

„Zato što po zakonu svaka aktivna kampanja može da počne tek nakon proglašenja izborne liste. Nama su skratili i onako ishitreno ubrzanu kampanju od tri nedelje“, kaže Dragana Milutinović iz „Biramo Niš“.

Njihova lista u nekim je opštinama dobila broj dva, u nekim su ipak posle intervencije policije i noćnog dežurstva sačekali broj četiri. Rok za predaju lista ističe u nedelju.

Izvor: N1

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare