Održana treća izložba krava simentalske rase

BUJANOVAC

Takmičarska izložba krava simentalske rase, koju već treću godinu za redom uspešno organizuje Veterinarska stanica Bujanovac, održana je danas na gradskom stadionu u ovom mestu.

Na izložbi se moglo videti ono najbolje što stočari bujanovačke opštine predano uzgajaju godinama, a po opštoj oceni stručnjaka kvalitet prikazanih grla je na zavidnom nivou.

Apsolutna pobednica  je bila krava vlasnika Zejnela Haljiljija iz Velikog Trnovca.

Regionalna  odgajivačka organizacija iz Vranja, u saradnji sa Institutom za stočarstvo iz Beograda, za izložbu je selektirala  75 grla, koja su se nadmetala  u tri kategorije: junice, prvotelke i staroumatičena grla.

Direktor Veterinarske stanice Bujanovac Miodrag Milković posebno ističe značaj jednog ovakvog događaja za opštinu Bujanovac.

“Stočarstvo kao grana privrede je od izuzetne važnosti za našu opštinu. Više od 70 odsto žitelja ovog područja živi od stočarstva I ja se nadam da će mere države u narednom period biti adekvatne.”

Ukupan stočni fond na teritoriji koju pokriva Veterinarska stanica Bujanovac, a tu spada I opština Preševo, je oko 6.500 grla, a Milković očekuje da do kraja godine udeo umatičenih grla bude oko 50 odsto.

“To je od ogromne važnosti za nas, jer umatičenje znači kvalitetnu selekciju, unapređenje, a porast broja umatičenih grla je jasan pokazatelj da uzgajivači prihvataju sve ovo. Mi možemo da se pohvalimo da već sada imamo životinje sa preko 10.000 litara mleka godišnje, a prosek nam je oko 6.500 litara. Takođe, počeli smo I sa umatičavanjem ovaca I koza I tu imamo strahovitu ekspanziju, posebno kod ovaca, gde je zabeležen porast od 28 odsto u odnosu na prošlu godinu”, naglašava Milković.

Ipak, bujanovački stočari se suočavaju I sa velikim problemom, a to je izuzetno niska otkupna cena mleka, o čemu je JUGPress već pisao. Milković naglašava da je ovde reč o monopolu otkupljivača.

“Cena mleka od 19 do 24 dinara po litru je ponižavajuća za našeg seljaka, to je oko 7 dinara niže u odnosu na ostatak republike. Osnovano sumnjamo da se otkupljivači udružuju I da preprodaju mleko. Činimo maksimalne napore da to sprečimo, pokušavamo da zajednički nastupimo sa lokalnom samoupravom, pokušavamo da povećamo konkurenciju kada je otkup  u pitanju. Trenutna proizvodnja na teritoriji Bujanovca I Preševa je između 12 I 15 tona mleka dnevno, ali udaljenost od velikih otkupnih centara predstavlja hendikep.”

Današnju izložbu je posetio I državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević koji je istakao da iza rezultata ovakvih izložbi stoji dugogodišnji mukotrpan I marljiv rad.

“Ako znamo da je 2010. godina bazična godina za razvoj simentalske rase goveda na području Bujanovca možemo biti više nego zadovoljni I brojem I kvalitetom prikazanih grla. Treba zaista odati puno priznanje stočarima koji ulažu ogromne napore kako bi svi zajedno dali pun doprinos očuvanju stočnog fonda, posebno u ovoj godini koja je po svim parametrima bila jako nepovoljna”, rekao je Radošević dodajući da je I ministarstvo svojim merama dalo doprinos u zaustavljanju pada ukupnog broja grla.

“Zadržavanje 25.000 dinara po umatičenom grlu, zadržavanje premije za mleko, zatim mere koje se tiču tova junadi – 10.000 dinara po umatičenom grlu. U ovčarstvu je subvencija 7.000 dinara. Postoje jasni podsticaji I za svako prodato jagnje ili jare – to su sve mere ministarstva koje daju doprinos”, zaključio je državni sekretar.

Izložbi nisu prisustvovali čelni ljudi lokalne samouprave, predsednik opštine Šaip Kamberi, njegov zamenik Stojanča Arsić I predsednik skupštine Jonuz Musliju.

Jedini predstavnik opštine, Škeljzen Ademi, je istakao da je opština Bujanovac za poljoprivrednike ove godine izdvojila 33 miliona dinara.

Uzgajivač Blagoje Savić iz sela Levosoje, vlasnik pobedničkog grla sa prošlogodišnje izložbe, za JUGpress kaže  da svake godine učestvuje na izložbi zato što želi da podrži napore organizatora da osavremeni stočarstvo.

“Ono što radi Veterinarska stanica Bujanovac – afirmacija savremenog pristupa, veštačko osemenjavanje – sve je to meni mnogo pomoglo. Ja sam počeo skromno, a sada imam stoku prve klase, veliki deo zasluga za to pripada I organizatoru današnje izložbe sa kojim imam izvanrednu saradnju”, naglašava Savić.

Organizator je vlasnicima najboljih grla dodelio  deset novčanih nagrada, a nagradni fond od 400.000 dinara  obezbedila je  opština Bujanovac.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare