Život je u veštini

LESKOVAC-PROKUPLJE

Udruženje za pomoć MNRO Leskovac otpočelo je sa realizacijom projekta ,, Život je u veštini,, koji je podržao grad Leskovac na konkursu za finansiranje programa/projekata u oblasti socijalne zaštite iz jula 2017. godine sredstvima u iznosu od 318.760,00 dinara.

 

Projekat spada u grupu socijalno – edukativnih usluga, a po svom sadržaju u inovativne programe i projekte namenjene deci i mladima sa smetnjama u razvoju. Nastao je kao odgovor na neke probleme sa kojima se suočavaju osobe sa smetnjama u razvoju. Problemi se tiču nedovoljne samostalnosti i funkcionalnosti dece i mladih sa smetnjama u mentalnom razvoju, kao i prezaštićenosti od strane porodica.

Projektom se kroz organizovano i kvalitetno slobodno vreme, realizuju aktivnosti samopomoći i samoposluživanja,  rekreativno sportske i zabavne aktivnosti van porodičnog doma, udruženja, škole i dnevnih boravaka, a u uslovima koji zahtevaju više ličnog angažovanja korisnika. Doprinosi se razvijanju veština za život i pruža osećaj samostalnosti za osobe sa smetnjama u razvoju koje su funkcionalne, kojima je potreban nadzor i koje ne zavise u potpunosti od drugih lica. U okviru sedmodnevnog boravka sa svojim vaspitačima u kampu, kod korisnika se inicira i razvija briga o drugima, briga o prostoru i sredini u kojoj žive, razvoj komunikacije u grupi, tolerancija, adaptacija na novu sredinu, prevazilaženje  problema, timski duh.

Projekat, kojim je obuhvaćeno 18 učesnika, se realizuje na jednom od vrhova planine Vidojevice, nadomak Prokuplja, od 27.09. do 3.10.2017. u prirodnom ambijentu odmarališta Beli Kamen.

Udruženje planira da i u 2018. godini nastavi sa realizacijom ovakvih projekata, jer se pokazalo da se projektnim aktivnostima doprinosi razvoju i održavanju veština osamostaljivanja kod osoba sa smetnjama u razvoju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare