Održana pripremna ročišta po tužbama Milenijum tima protiv osnivača i urednice JUGpressa

LESKOVAC-BEOGRAD

Pred Višim sudom u Beogradu održana su dva pripremna ročišta po tužbama privatne kompanije Milenijum tim protiv osnivača Regionalne informativne agencije JUGpress, NVO Centar za demokratju i razvoj juga Srbije, i glavne i odgovorne urednice Ljiljane Stojanović.

Milenijum tim je tužbe podneo zato što je JUGpress objavio izveštaje sa dve press konferencije Narodne stranke u Vranjskoj Banji i Leskovcu, na kojima je bilo reči o poslovima te kompanije u lokalu, a odštetni zahtevi su bili po 100.000 evra po tužbi zbog “umanjenja vrednosti žiga”, kako se navodi u tužbama.

Ukupni zahtev za odštetu je bio 200.000 evra.

Iako su sa press konferencije Narodne stranke u Leskovcu izveštavali skoro svi lokalni mediji u ovom gradu Milenijum tim je tužio samo zbog izvetavanja JUGpressa.

Zbog velikog pritiska javnosti Milenijum tim je zahteve za odštetu smanjio na po 100 evra po tužbi ali od tužbi protiv medija nije odustao.

Advokat Asocijacije nezavisnih lokalnih medij Lokal pres Dragan Lazarević , koji zastupa osnivača JUGpressa i glavnu i odgovornu urednicu , smatra da su ove tužbe velika pretnja JUGpressu ali i opomena drugim medijima.

Dodaje da to što je Milenijum tim smanjio visinu odštetnog zahteva suštinski ne znači ništa jer su tužbe podnete samo zato što je JUGpress radio svoj posao, izveštavao sa press konferencije što, smatra, govori o velikim pritiscima na nezavisne medije.

On smatra da činjenica da nisu tuženi svi lokalni mediji koji su pratili konferencije za novinare Narodne stranke u Leskovcu i Vranju znači da se najveći pritisak vrši na medij koji pokušava da objektivno informiše čitaoce.

„Ovako se vrši pritisak na određene lokalne medije, jer i medija u lokalu ima različitih. Znači, najveći pritisak se vrši na medij koji pokušava da radi nezavisno, da objektivno informiše čitaoce“, podvukao je Lazarević.

Sem ovih tužbi za iste tekstove sa konferencije za novinare u Vranjskoj Banji osnivača JUGpressa i glavnu i odgovornu urednicu tužili su privatnim tužbama i dvojica direktora Milenijum tima, Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, za “duševni bol” i oni traže odštetu od dva miliona dinara.

A ove iste tužbe su čak pet puta stizale u redakciju JUGpressa.

Zbog visina odštetnih zahteva u tužbama takse za odgovor advokata su bile veoma visoke za jedan medij, naročito lokalni .

Zanimljivo je da ni “Milenijum tim” ni dvojica direktora nisu uputili nikakve demante na izveštaje zbog kojih su tužili niti su reagovali na bilo koji drugi način koji predvidja Zakon o javnom informisanju a pre podnošenja tužbe.

U redakciji Regionalne informativne agencije JUGpress navode da, ma koliko bili u teškom finansijskom položaju jer su praktično označeni kao “neprijatelji vlasti”, zbog čega im ni projekti ne prolaze na medijskim konkursima a niko od privrednika ne sme s njima da ima bilo kakav poslovni aranžman zbog pritisaka političara, nastavljaju sa svojim radom uz poštovanje svih profesionalnih standarda , Etičkog kodeksa novinara i načela da rade isključivo u interesu javnosti.

MIlenijum tim je tužio , sem JUGpressa, i portal Info Vranjske , Danas, N1, Njuzmaks Adria, portal nova.rs. Ne davimo Beograd i portal Srbin info.

Prati
Obavesti me o
guest

6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Светилиска
Светилиска
2 godine pre

Gospodjo Stojanovic, udri brigu na veselje- no stres. I ovo Zlo ce proci, i ovo ce se, uskoro, juce zvati. A, onda dolaze nasih pet minuta, naravno, bez onog izlapelog Kostunice. Milenijum ce biti LANJSKI SNEG. Ljiljo, lep dan, bistar um i svako dobro – ma gde bila.

Stojan
Stojan
2 godine pre

Borite se protiv bagre!!!
Podrška

Pertackibot
Pertackibot
2 godine pre

Ljiljana, treba li da pišemo da je veċina komentatora na tvojoj strani, sem par botova koji su dali du.. pod kiriju pa imaju tuđe mišljenje. Mada, mislim da im SNS nije toliko mozak popila pa da, u dubini duše ne znaju na čijoj strani svaki čovek mora da bude. Jer i oni imaju svog tlačitelja sa mesnatim masnim nadimkom.
Pozdravljam te, źelim ti sreċu i ostaje nam jedino da nastavimo da se kao pojedinci borimo protiv ove bande koja jaše veċ 10 godina a kojoj se približava kraj. Ovi kvislinzi i lopovi moraċe da odgovaraju za sve lopovluke, iźivljavanja, za sva zlodela. I to debelo.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
2 godine pre

“MIlenijum tim je tužio, sem JUGpressa, i portal Info Vranjske, Danas, N1, Njuzmaks Adria, portal Nova.rs. Ne davimo Beograd i portal Srbin info.”

U dobrom ste društvu.

trackback
Održana pripremna ročišta po tužbama Milenijum tima protiv osnivača i urednice JUGpressa – LocalPress
2 godine pre

[…] Izvor JUGpress […]

Leskovac
Leskovac
2 godine pre

Uskoro ce i to proci. Podrska vama! Polako, proci ce i ova nakaradna posast, a onda tuzba svim lopovima!