Održana konstitutivna sednica Predsedništva SKGO


BEOGRAD-LESKOVAC
U sedištu Stalne konferencije gradova i opština danas je održana prva, konstitutivna sednica Predsedništva SKGO i opština Saveza gradova i opština Srbije, kojom je predsedavao Goran Cvetanović, predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca.

Na današnjoj sednici konstituisano je Predsedništvo SKGO-a, za zamenika predsednika izabrana je opština Šid i predsednik te opštine Zoran Semenović.

Pored toga, na današnjoj sednici potpisan je godišnji Akcioni plan sa ambasadom Republike Francuske u Republici Srbiji i predstavljen projekat „Eko-opština“.

Prvi savetnik ambasade Francuske Fatih Ačkal rekao je da su ciljevi ovog projekta nagrađivanje dobrih inicijativa gradova i opština u Srbiji u pravcu održivog razvoja gradova i opština, podsticanje razmene dobre prakse između Srbije i Francuske, te osnivanje međunarodne platforme za razmenu između lokalnih zajednica, preduzeća, donatora, udruženja. Naveo je da postoji 5 oblasti u ovoj saradnji : održivo upravljanje vodom, kao i otpadom, zatim energetska efikasnost, pametni gradovi i kategorija ekoopština u školama, kao i 4 seminara prilagođena srpskim lokalnim zajednicama koji se tiču deponije i reciklaža, pametnog osvetljenja, energetske efikasnosti javnih zgrada i dr.

Dodao je daje konkurs namenjen svim gradovima i opštinama u Srbiji i to za dve kategorije – manje od 40 hiljada stanovnika i više od 40 hiljada stanovnika, i da se mogu prijaviti za jednu ili više kategorija.

Na sednici je potpisan je i Sporazum o saradnji između SKGO i Republičkog zavoda za statitstiku.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare