Održan šesti humanitarni Svetosavski bal

NIŠ

U prepunoj svečanoj sali hotela Siti u  Nišu sinoć je održan šesti po redu dobrovoljni Svetosavski bal. Dolaskom na bal svi prisutni donirali su novac koji je namenjen Udruženju studenata sa hendikepom. Ovim sredstvima kupiće se guseničar za invalidska kolica.

Jasmina  Barać Perović  predsednica Udruženja studenata sa invaliditetom rekla je da joj je velika čast što je odabrano da korisnici prikupljenih sredstava bude Udruženje studenata sa hendikepom čiji je ona i osnivač. Ukazivanjem ovakvog poverenja jasno je pokazano da je “ naša misija prepoznata u društvu I da smo uspeli da podignemo svest građanima o mladima sa  invaliditetom i o našoj borbi za jednakost u društvu kao i poštovanje ljudskih prava”  Pritom se zahvalila na dobročinstvu čak i onima koji su je na njenom trnovitom putu, kako je kazala “saplitali I otežavali “ jer su je na taj način samo učvrstili I osnažili” ,i dodala da “ Udruženje studenata sa hendikepom okuplja sve mlade ljude sa bilo kojom vrstom invaliditeta I radi na poboljšanju kvaliteta njihovog života, sa posebnim osvrtom na obrazovanje. Kolica guseničar koja planiramo da kupimo će njima uveliko olakšati život”.

U ime organizatora bala Studenskog kulturnog centra direktorka  Dragana Petković se prilikom otvaranja Šestog svetosavskog bala zahvalila prijateljima  „ na nesebičnost i dobrovoljnim prilozima kojima ste omogućili nabavku guseničara za invalidska kolica. Mladi intelektualci niškog Udruženja studenata sa hendikepom će sada imati mogućnost da se olakšano kreću i lakše prevazilaze stepenice na fakultetima i drugim institucijama. Omogućili smo im slobodu kretanja baš kao što su velikan srpske istorije omogućili da mi danas živimo slobodno u nezavisnoj Srbiji.

Ona je podsetila da Studenski kulturni centar neguje nematerijalno kulturno nasleđe Srpskog naroda , kulturu sećanja i lepu tradiciju kulturnog života grada Niša.

„Dobrotvorni Svetosavski bal je prva u nizu kulturnih manifestacija ove godine koja pod pokroviteljstvom Skupštine grada Niša a po preporuci Gradskog veća i većnice za kulturu Jelene Mitrovski , Saveta za kulturno stvaralaštvo grada Niša posvećeno obeležavanju jubileja 140 godina oslobođenog Niša od Turaka. U oslobođenoj varoši pre 140 godina održan je prvi bal koji su organizovali opštinski čelnici koji su održali u sali Državne škole kod Saborne crkve.

Dobrotvornim Svetosavskim balom  oživljavljen je duh starog Niša i kako su rekli „ okupili smo se  da u duhu Svetosavlja, plemenitosti, sabornosti,u jedinstvenoj balskoj atmosferi iskažemo ličnu i društvenu odgovornost“.

Suština ideje organizovanje dobrovoljnog Svetosavskog bala  je dobročinstvo a potekla je pre šest godina od gospodina Ivana Hadži Redija, predsednika Kulturnog saveta grada Niša, velikog dobročinitelja, protomajstora.  Ovom idejom, kako je Dragana Petković direktorka Studenskog kulturnog centra  kazala prilikom otvaranja bala : „  Podsetio nas je da smo jedino bolji zajedno i kada iskazujemo dobro onima kojima je naša pomoć neophodna.

Obraćajući se prijateljima i „ mladosti ovog grada u koju ja verujem , u koju sam verovao i ranije a pogotovu sada “ gospodin Hadži Redi  je kazao da je 2012. godine imao jednu ideju ,  jedan svetao, častan cilj da kao čovek iz ovog grada da gradu nešto svoje.

„ Izbor je pao na Bal. Ja sam znao da je Niš tada pre oko 135 godina imao svoj prvi bal. Smatrao sam da Niš ima snage, potrebe, da vrati bal kao oblik gradske kulture. Ja sam verovao u to. Na pitanje da li sam sumnjao odgovaram, ne, dragi prijatelji ja nikada, ni jednog trenutka nisam sumnjao da Niš ima snage , volje i ljude, da ima mladosti i da će ovaj bal biti ovakav kakav danas jeste. To me čini beskrajno srećnim. Srećnim me čini još jedna činjenica a to je da Savet za kulturno stvaralaštvo grada Niša prepoznao ovu 2018. godinu kao godinu od izuzetnog značaja za Niš, Niški okrug , rekao bih za celu Srbiju. Sto četrdeset godina od kako je Niš postao slobodan grad , 140 godina od kako je Nišavski ali i Toplički, Pirotski , Vranjski, postali su deo naše nam drage zemlje Srbije i 140 godina nezavisne Srbije, 140 godina od kako je Srbija na karti sveta kao nezavisna zemlja. To je nešto što ne smemo da izgubimo iz naših misli, našeg pamćenja. Ne zbog nas , već zbog naše mladosti i onih koji će doći posle njih, mi ne smemo to nikada da izgubmo, zaboravimo. Nemamo pravo na zaborav. Moramo da nađemo načina da svima onima koji su dali svoj život, najvrednije što su imali , za ovu zemlju , da im se odužimo i kažemo im jedno veliko hvala“

Gospodin Hadži Redi rekao je da je presrećan jer na bal dolaze najviđeniji ljudi grada i što je grad prepoznao značaj dobročinstv, Svetosavlja i urbaniteta koji nosi bal.

Bal je organizovan pod pokroviteljstvom Skupštine grada Niša a sa blagoslovom vladike niškog gospodina Arsenija.

Predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković rekao je da mu je posebno drago što je i sam kao predsednik studenta od 1993. do 2003. godine organizovao slične balove u Oficirskom domu i Domu vojske  i što sada na ovaj način „ Pokazujem humanost i dobročinstvo“.

Studenski kulturni centar je pripremio bogat program   obogatio ovo veče. Prisutni su uživali u izvođenjima Akademskog ženskog hor SKC-a, pod dirigenskom palicom mr Ivane Mirović, Akademskkog hora SKC-a, koji predvodi dirigent mr Zoran Stanisavljević, zatim Akademskog folklornog anasambla ORO, kojim rukovodi Slavoljub Uzunović. Po tradiciji tu su bili i Veliki narodni orgkestar, čiji je umetnički rukovodilac Boban Stefanović, Akademsko pozorište SKC Niš, čiji je umetnički rukovodilac Miloš Cvetković, kao i veliki broj solista. Gosti Bala bili su i plesni klub Duende, a za atmosferu su se pobrinule i Đuvegije

Kako je rekla Dragana Petković, prikupljeno je blizu 400.000 dinara. Ova sredstva biće dovoljna za kupovinu guseničara ali i još nekog individualnog pomagala koje će se donirati nekom od studenata sa hendikepom.

U duhu humanosti, koja je uvek i bila pokretač Svetosavskog bala, na ulazu je bila postavljena i kutija gde su svi gosti mogli da ostave dobrotvorni prilog za trogodišnju Nikolinu Ranđelović. Prikupljeno je 12.000 dinara, a novac je predat niškoj humanitarki Marini Adamović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare