Održan sedmi dobrotvorni Svetosavski bal

NIŠ

 “ Budimo jedinstveni u humanosti “ moto je dobrovoljnog Svetosavskog bala koji je sinoć održan u Nišu, po prvi put u svetosavskom domu pri Sabornoj crkvi.  Organizator bala je, kao i svih prethodnih godina, Studentski kulturni centar Niš, a bal se održava na inicijativu Hadži Ivana Redija i uz blagoslov Episkopa niškog, gospodina Arsenija.

“Ovo je vrhunac priče koju nazivamo dobrotvornim Svetosavskim balom. Svaka reč ima svoje značenje i nedopustivo je da samo kažemo svetosavski ili samo bal ili dobrotvorni. U tom zajedništvu je suština. Ove godine je mnogo toga što ga čini specifičnim. Ove godine slavimo 800 godina autokefalnosti naše pravoslavne crkve, potom slobodu Niša, nezavisnost Srbije.”, rekao je inicijatr bala Hadži Ivan Redi koji ističe da su sabornost i dobročinstvo i ovoga puta stvorili su prostora da se  doživi dobrobit. “ To ovaj večerašnji bal  čini specifičnim, svežim, novim, kao nešto što može da nas vodi dalje. Ovaj prostor zahteva da i program bude sa izraženom duhovnom notom. Ovom prilikom povezujemo duhovnost, našu vojsku, i naš narod, da u tom trojstvu nađemo put za dalje” dodao je Hadži Redi.

Kao i svake godine sredstva koja se prikupe idu na poziv neke od organizacija koje se brinu ili koje organizuju ljude sa posebnim ptrebama,sa invaliditetom. Ove godine t je ustanova “Mara “koja se brine o deci, omladini i starim osobama sa posebnim ptrebama i malo poznatom udruženju  gradskom Udruženju cerebralne i dečje paralize.

“Sa ovim dobročiniteljstvom želimo da ovom udruženju  damo jedan impuls, da ovo udruženje postane prisutnije ,  da smo svesniji da pored nas žive ljudi kjima je naša pomoć nephodna” dodao je Ivan Hadži Redi.

Godinama unazad Studenski kulturni centar iz Niša organizator je i realizatorr Bala.

“ Studenski kulturni centar ima čast i zadovoljstvo da razvija ideju Hadži Ivana Redija i da okuplja naše dobročinitelje. Posebnost ovg bala je da se održava u Svetosavskom domu i potrudili sm se da naš repertoar prilagodim prilici, da ispoštujemo našeg pokrovitelja niškog eparha gospodina Arsenija, vladiku niškog.  Studenski kulturni centar će predstaviti sve naše studente , mlade umetnike koji rade u okviru naše institucije. Novina je da se našem kulturno umetničkom programu priključuje Vojni ansambl, plesna grupa Garnizona “Tamo daleko. Zajedno doživljavam atmosferu nekadašnjih gradskih balova , rekla je dr Dtagana Petković, direktorka niškog SKC-a

Prosečno se na balovima skupi oko 300 do 400 hiljada dinara. Ovoga puta prikupljeno je nešto više od 206 000.

“ Nisu sredstva presudna. Želja da nekom pomognemo i naša potreba da sa njima budemo zajedno, to je značajnije od novčanog iznosa” kazao je Hadži Redi.

Sredstva koja idu na račun Udruženja iskoristiće se za opremanje dekubitis programa.

Ivan Peković, tehnički sekretar gradskodg Udruženja dečje i cerebralne paralize.

“ Kupićemo set antidekubitarnih potrepština. Naši članovi imaju ortopetska pomagala, štake i kolica, uglavnom  imaju. Ukoliko neko nema ovo pomagalo neka se javi Udruženju i mi ćem mu izaći u susret. Pino nam znači ovaj događaj, ja sam pun emocija. Sasvim je dovoljno prisustvo sa ovim divnim ljudima. Posebno što se vidi i kako je nekada bilo i kao ćeo uvek biti gospod” rekao je Peković.

Deo sredstabva namenjen je za opremanje senzorne sobe Centra za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju “Mara”.

“Sredstva će biti iskorišćena za optremanje senzorne sobe. To mnogo znači ne samo našoj ustanovi već i našem gradu. Ovo dobročinstvo koje može da se vidi ovde večeras i način na koji je ovogodišnji bal organizovan je nešto što budi emocije, duh kulture. Naš kolektiv i naši krisnici su se radovali ovom danu a sredstav koja se prikupe iskristitićemo na najblji mogući način” rekao je direktor ustanove “Mara” Miloš Ranđelović.

Na Balu se predstavio mešoviti Akademski hor, ženski hor, Akademsko pozorište, akademski kulturni ansambl “ORO” .

Akademski kulturni ansambl “Oro” kao i svake godine otvorio je bal Kraljevim kolom. Potom je vojni ansambl, plesna grupa Garnizona “Tamo daleko” odigrao  Kolo kraljice Drage i Srpski kadril, a kasnije su se  profesionalnim igračima na podijumu  priključili gosti bala.

Tokom trajanja bala prikupljana su sreddstva za obnovu crkve  Sveti Nikola kod Proseka . Ovu srednjevekovnu  crkvu obnvili su  1838. godine meštani nekadašnjeg sela , koje se ugasilo,  Manastir, ali se sada ponovo radi na njenom oživljavanju.  Za te namene prikuljen je neštoviše od 15.500 dinara.


Balu su prisustvovali vladika niški gospodin Arsenije, komandant Kopnene vojske  general Milosav Simović, načelnica Nišavskog okruga Dragana Sorirovski i mnogi dobrotvori, gosti bala.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare