Formirali komisiju za procenu štete u poljoprivredi

LESKOVAC

 

Na  današnjoj 48. sednici Gradskog veća, usvojeno je  rešenje o obrazovanju Komisije za procenu štete u poljoprivredi od elementarne nepogode – suše na ratarskim, povrtarskim i voćarskim kulturama na teritoriji grada Leskovca za 2017. godinu.

Članovi Komisije su diplomirani inženjeri poljoprivrede: predsednik Ninoslav Stamenković, Dušan Djordjević i Nebojša Stanković.

Prilikom obrazloženja odluke, šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu, Boban Sokolović, istakao je da, s obzirom da su razmere štete ozbiljne neophodno je formirati Komisiju koja bi utvrdila visinu štete.

„Njihov zadatak je da terenskim radom utvrde parametre nastale štete, kao i stepen oštećenja pojedinih kultura. Sačinjen izveštaj biće prosledjen Komisiji Vlade Republike Srbije za elementarne nepogode i predstavljaće osnov za bilo kakva potraživanja prema Republici Srbiji“, rekao je Sokolović i objasnio da je teritoriju grada Leskovca od treće dekade juna, pa sve do polovine septembra, zadesila elementarna nepogoda – suša i da je tom prilikom, zbog visokih temperatura, došlo do velikih oštećenja na poljoprivrednim kulturama.

Gradsko veće odobrilo je danas i izveštaje o realizaciji Plana infrastrukturnog razvoja i o realizaciji Plana implementacije grada Leskovca za 2016. godinu.

Plan infrastrukturnog razvoja grada za 2016. godinu, kako kaže Jelena Zlatanović iz Odeljenja za društvenu delatnost i lokalni razvoj, sadrži 37 projekata, čiji su nosioci bili JP „Direkcija za urbanizam i izgradnju“, bivša Agencija za lokalni ekonomski razvoj (ALER), zatim JKP „Vodovod“ i JKP „Toplana“.

„Od ukupno 37 planiranih projekata, 21 projekat realizovan je u potpunosti. Od preostalih 16 projekata, njih 9 je delimično realizovano, što znači da je počelo sa finansijskom isplatom i sa fizičkom realizacijom tih projekata, dok za 7 projekata nije počela realizacija u toku 2016. godine odnosno fizička i finansijska, ali je počelo sa pripremom tenderske dokumentacije ili je počela razvojna faza pojedinih projekata“, navela je Zlatanović.

Finansijska vrednost realizovanih projekata iz Plana infrastrukturnog razvoja, je 587.327.960 dinara odnosno 25, 35 odsto od ukupne planirane vrednosti projekata iz plana.

Što se tiče Plana implementacije za 2016. godinu, on sadrži ukupno 10 projekata, a nosioci realizacije tih projekata bili su JP „Direkcija za urbanizam i izgradnju“, JKP „Toplana“, bivši ALER i JP „Pijaca“.

„Od planiranih 10 projekata, 7 projekata je realizovano u potpunosti, dok 2 projekta nisu realizovana u potpunosti. Realizacija jednog projekta nije otpočela u 2016. godini“, kaže Zlatanović.

Kod Plana implementacije, finansijska vrednost realizacije projekata je 76.347.164 dinara ili 74,85 odsto od procenjene vrednosti.

Tokom današnje sednice usvojen je i predlog odluke kojom se zgrade državnih organa otudjuju iz javne svojine grada Leskovca i pristupa se uklanjanju objekta, radi izgradnje parking garaže.

Miloš Cvetanović, načelnik Gradske uprave, ističe da nakon rušenja objekta, predvidjena je izgradnja parking garaže sa 432 parking mesta radi, kako je rekao, rešavanja problema mirujućeg saobraćaja u centru Leskovca.

Predlozi rešenja kojima se odbijaju žalbe Fajka Bajramovića, Danijele Kadrić, Dalibora Radivojevića, Olivere Stanković, Branislava Cojića, Ljubiše Markovića, Zvedana Stanimirovića i Zorana Prokopovića, kao neosnovane, protiv Centra za socijalni rad Leskovac, takodje, su usvojene danas na sednici Gradskog veća.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare