Odlazak legende

LESKOVAC

Košarkaški Leskovac je u 57. godini života napustio jedan od njenih najboljih izdanaka – Ivan Mitić Bizon. Tim povodom održana je komemoracija u Skupštinskoj sali Grada Leskovca. U ime brojnih poštovalaca, kolega i prijatelja od Ivana Mitića se oprostio Slobodan Mitić, koji je, citirajući naslov iz novina u kome stoji „tužan dan za Leskovac i košarkašku Srbiju“ rekao da je to praktično dovoljno da pokaže koliko je cenjen Ivan Mitić.

„Prerano je otišao iz naših života i košarke koju je voleo više od svega, preranoostavlja grad koji je violeo i kome se nesebično vraćao, prerano je napustio prijatelje, drugare, ali i porodicu…

Bio je jedan od najomiljenijih sportskih likova u našem gradu, jedan od najpopularnijih i najpriznatijih sportista koje je Leskovac ikada imao. Košarkaški centar koga su cenikli u svim dvoranama i salama gde je igralo njegovo „Zdravlje“… NJegova borbenost, nepobedivost, fajterski duh, ali i priznato majstorstvo i sjajan šut doprineli su da su ga poštovali i najveći stručnjaci u ondašnjoj Jugoslaviji.

Još kao kadet je skrenuo pažnju na sebe, kada je sa omladinskim sastavom „Zdravlja“ stigao do finalnog turnira prvenstva države u šibeniku. Dobio je tada ponude vodećih klubova u zemlji, ali je njegova ljubav prema gradu, klubu, firmi u kojoj je radio, drugarima iz kraja bila presudna da te ponude odbije. Kao igrač nosio je ekipu „Zdravlja“ do najviših plasmana, kao trener i član stručnog štaba uveo je svoj klub u Prvu ligu Jugoslavije, stvorivši temelje ekipe koja je desetak godina bila ravnopravni takmac najboljim klubovima iz srpske prestonice.

Osnivač je i poznate škole košarke – „Bizon basket“ sa čijim kadetima je igrao za titulu prvaka SR Jugoslavije. Stvorio je nekoliko reprezentativaca u mlađim kategorijama i dao našim najboljim klubovima nekoliko standardnih prvoligaških igrača.“

Telegrame saučešća porodici poslali su, između ostalih, i Predrag Saša Danilović i Dejan Tomašević u ime Košarkaškog Saveza Srbije.


Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare