Odgovor Dveri na saopštenje RTS

LESKOVAC

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović obratio se pismom RTS-u u kome je tražio da se omogući gostovanje u trajanju od 60 minuta na javnom servisu njemu i poslaniku Dveri Ivanu Kostiću, kako bi javnosti mogli da objasne razloge svog stupanja u štrajk glađu.

Iz RTS-a je stigao odgovor gde se, između ostalog, kaže da je ova medijska kuća redovno izveštavala o protestu Obradovića i Kostića u svojim informativnim emisijama, ali da se „prostor na RTS-u ne može osvajati testerama ili protestima za koje i pojedine Vaše kolege iz istog političkog saveza tvrde da su nepotrebne solo političke akcije koje ne vode nikud. Pristanemo li na takvu praksu da se do specijalnih emisija dođe preko skupštinskih stepenica, ostaje dilema zašto takvu emisiju ne bi dobio bilo ko ko proceni da mu pripada neuporedivo više medijskog prostora nego što ga trenutno ima. Ako bi Radio-televizija Srbije pristala na Vaš zahtev, taj presedan bi sutra mogao da postane pravilo jer bi sa puno prava svoj sat programa mogla da traži samohrana majka čija su deca gladna i bosa, student koji peti put pada na istom ispitu, fudbaler koji je promašio penal, ratar kome je nevreme uništilo letinu, partija koja ne može da pređe izborni cenzus…“

Kao reakciju na saoštenje RTS-a iz Dveri naglašavaju da se, „istovremeno, kao po dogovoru, oglasili predsednik SNS i RTS. Saopštenje RTS je sramno i licemerno, i ući će u istoriju beščašća i novinarske neprofesionalnosti. Ovakav odgovor RTS narodnom poslaniku i predsedniku jedne parlamentarne političke organizacije koji već deseti dan štrajkuje glađu, najbolje govori o ljudskom i profesionalnom padu čelnika javnog medijskog servisa. Uzimajući u obzir stil pisanja, saopštenje kao da je pisano u centrali SNS ili poslato od Željka Mitrovića sa TV Pink da se postavi na sajtu RTS. Kada niste imali hrabrosti i ljudske i profesionalne etike da ugostite Aleksandra Obradovića, Mariju Lukić ili Milana Jovanovića, da se istraživački bavite aferama “Helikopter”, “Savamala”, “Doljevac”, “Krušik”, “Lažne diplome i doktorati”, “Jovanjica”…, jasno je zašto nećete da obavite razgovor ni sa narodnim poslanicima Dveri, jer bi se o svemu tome konačno čulo na javnom medijskim servisu. Što se tiče jučerašnjeg obraćanja vašeg urednika Aleksandra Vučića, on je odbijajući dijalog sa opozicijom, iznova pokazao svoje pravo, nedemokratsko lice. Zbog pandemije izbori i referendumi su odloženi u 51 zemlji sveta. Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj je u sred pandemije nastavljen izborni proces. To su odložile i Poljska, i Rusija, i susedna Severna Makedonija, gde još uvek traju razgovori i dogovori vlasti i opozicije o novom terminu izbora. To je kod nas nezamislivo i posle jučerašnje Vučićeve izjave definitivno jasno da je spreman na sve zarad opstanka na vlasti po svaku cenu.

Ta cena može biti veoma skupa i opasna jer nas vodi u dalje podele i sukobe u našem društvu. Narodni poslanici Dveri štrajkuju glađu već 10 dana da do tog opasnog scenarija ne bi došlo. RTS i njihov urednik Vučić juče su ogolili samu suštinu funkcionisanja vladajućeg režima i sada je svakome jasno da ovako više ne može i da nešto mora hitno da se menja.“

Iz Srpskog pokreta Dveri poručuju i da su izbori 21. juna nedemokratski, zdravstveno rizični i protivustavni, te da se tim povodom, uprkos podnetim zahtevima, još uvek ne oglašavaju ni Upravni sud ni Ustavni sud Srbije, koji bi morali da ponište ovaj protivustavni izborni proces. Srpski pokret Dveri zahteva odlaganje ovih izbora i poziva na pregovore između vlasti i opozicije o novom terminu izbora, kao i stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare