Odeljenje internacionalne mature

NIŠ

U Gimnaziji “Svetozar Marković” u Nišu 15 đaka trećeg razreda imaju nastavu isključivo na engleskom jeziku, njihovi predmeti se razlikuju od predmeta u ostalim odeljenjima, a diploma koju dobiju na kraju četvrte godine otvara im vrata svih svetskih univerziteta. Oni su druga generacija učenika Odeljenja internacionalne mature i pred njima je ozbiljan zadatak, da pokažu da su isto tako dobri kao i njihovi predhodnici, učenici prve generacije koji su na polaganju mature pokazali da su obolji od svojih vršnjaka u oko 5.000 škola u 144 zemalje širom sveta.

                   Prema rečima pomoćnice direktora Gimnazija “Svetozar Marković” profesorke Zore Lekić,  koordinator ovog odeljenja je profesorka Milica Milosavljević inače direktorka gimnazije, prijemni ispit za one gimnazijalce koji upisuju treći razred a zainteresovani su da rade po ovom programu razlikuje se od prijemnog ipsita ostalih učenika. Oni su polagali matematiku, srpski i engleski jezik.

                  „Učenici imaju šest predmeta. Osnovni predmeti su im matematika, srpski i engleski jezik, dok ostale predmete biraju iz grupe prirodnih nauka,biologija i hemija, i društvenih, geografija i filozofija. U planu je da dobiju i istoriju kao i fiziku. Imaju i obavezne aktivnosti koje su i jezgro ovog programa – “Teorija znanja” i “Kreativnost, aktivnost, usluge”, “Istraživački esej”. Nastava se sluša isključivo na engleskom jeziku, a maternji jezik koriste samo na časovima srpskog jezika”,kažu u školi.

                Kada završe četvrtu godinu učenici eksterno polažu ispite koje ocenjuje centrala programa koja se nalazi u Hagu. Budući da se u celom svetu radi po istom programu i testiranje učenika iz IB odeljenja se dešava u istom danu u svim državama u kojima se program primenjuje a njihova diploma se priznaje u preko 4.000 svetskih univerziteta. Istovremeno su, za one učenike koji ne žele da napuste Srbiju, otvorena vrata i svih fakulteta univerziteta u Srbiji.

                 „Prezadovoljni smo rezulttaom koji su postaigli učenici prve generacije u ovom odeljneju. Pokazali su da mogu da stanu rame uz rame sa vršnjacima iz celog sveta, ali i da budu bolji od njiih, a njihovi rezultati su za dva poena jači od ostalih kandidata.I mada su im sada otvorena vrata svih svetskih univertiteta. Iako sistem po kojem su učili, pruža mogućnost da školovanje nastave u inostranstvu, većina je upisala domaće fakultete. Samo nekoliko njih se odlučilo da ode iz Srbije“, kaže Zora Lekić.

                Učenici ovog odeljenja se još u gimnazijskim klupama pripremaju za ono što ih čeka na univerzitetima gde će se od oktobra naći, a da su to obavili na najbolji način pokazuje i uspeh koji su postigli na internacionalnoj meturi.

                “Ono što ovaj program čini onim što jeste je “Kreativnost, aktivnost, usluge”. Neka vrsta društvenog korisnog rada. Đaci su u obavezi da rade još nešto osim da idu u školu. Neće moći samo da se uči i da se imaju dobre ocene. Oni moraju da izađu iz učionice i da rade nešto drugo, da učestvuju u nekoj predstavi, da organizuju svoju izložbu, da nešto snime, da se takmiče u nekom sportu ili da se bave društveno korisnim radom. Da se osmele da na taj način pokažu svoju kreativnost”, istakla je jednom priliom profesorka Milica Milosavljević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare