Ograničiti rast cena struje

BEČ

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je da podržava ideju da se na nivou Evropske unije ograniči cena električne energije.

Moramo konačno zaustaviti ludilo koje se događa na energetskim tržištima, a to je moguće samo kroz evropsko rešenje, rekao je Nehamer i dodao da će nastojati da razuveri članice Evropske unije koje se protive takvom rešenju, prenosi Hina.

Napokon se nešto mora dogoditi. Ovo se tržište neće samo regulisati u svom sadašnjem obliku i pozivam svih 27 članica da zajednički hitno zaustavimo ovu eksploziju cena, kazao je austrijski kancelar.

Austrija u velikoj meri zavisi od ruskog gasa, posebno u industriji i grejanju, a pre rata u Ukrajini oko 80 odsto ukupnog snabdevanja gasom bilo je iz Rusije.

Većina električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, a u austrijskoj javnosti raste nerazumevanje tržišnog sistema u kojem su cene gasa i struje usko povezane.

Tržišna cena električne energije mora se smanjiti i odvojiti od gasa, kako bi se približila stvarnim troškovima proizvodnje, rekao je Nehamer i poručio da se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ne može dozvoliti da svakodnevno utvrđuje cene struje.

Češka, koja predsedava Evropskom unijom, predložiće vanredni sastanak Saveta za energetiku EU što je pre moguće zbog skoka cena energije, rekli su u petak predstavnici češke vlade koji nastoje da dobiju evropsku podršku za ograničenja cena energije.

U izjavi Nehamera stoji da će se zalagati za održivi model koji se može brzo implementirati i dodaje da je o tome razgovarao s češkim i nemačkim kolegama.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare