Odakle maloletnicima u Srbiji toliko hladnog oružja?

The shadow of a female murderer stood terrifyingly holding a knife and lit from behind.Scary horror or thriller movie mood or nightmare at night Murder or homicide concept.

LESKOVAC
Gotovo svakodnevno, u rubrici crne hronike, možemo videti vesti o sve češćim fizičkim obračunima među maloletnicima i gotovo se u svakom od tih obračuna koristi hladno oružje (nož, bokser, teleskopska palica itd). Postavlja se pitanje odakle tim maloletnim licima predmeti koji se koriste za napad i koji su pogodni za nanošenje teških telesnih povreda, tj. gde nabavljaju?
Dok se na desetine hiljada komada vatrenog oružja predaje u lokalne policijske ispostave (akcija počela nakon masovnih ubistava u Beogradu i Mladenovcu), na buvljacima, u kineskim radnjama ili preko interneta mogu da se kupe skakavci, teleskopske palice, nunčake, mačete, bokseri itd. Da bi uplatili tiket u kladionici ili kupili cigarete i alkohol, maloletnici moraju biti snalažljivi. Međutim, da bi nabavili hladno oružje, dovitljivost im i nije toliko potrebna, a nekad ih samo par klikova na internetu deli od željenog oružja koje planiraju da iskoriste za neki fizički obračun. Posebno je zanimljivo što se bokser, po zakonu, ne vodi kao hladno oružje. Međutim, zakonodavac je policiji ostavio prostora da oduzme sve predmete za koje proceni da mogu biti iskorišćeni za napad.
,,Šta je sa hladnim oružjem? Odgovor na to pitanje se izbegava čak i posle pokušaja da se smanji posedovanje neprijavljenog oružja nakon tragedija koje su potresle Srbiju. Maltene svako maloletno lice može da kupi hladno oružje na pijaci i u robnim kućama. Ako se za bejzbol palicu može kao izgovor reći da je sportski rekvizit, šta su onda noževi, bokseri i teleskopi čija je jedina namena nanošenje telesnih povreda?”pita se sagovornik JUGpress-a, Miloš.
Nasilje među maloletnicima i maloletnička delikvencija su u ekspanziji, kada na to pridodamo da im je hladno oružje lako dostupno, dolazimo do ozbiljnog problema a posledice mogu biti fatalne.Nažalost, neretko se fizički obračuni među maloletnicima završe i smrtnim ishodom, upravo zbog upotrebe noževa, teleskopskih palica i ostalih rekvizita. (kraj) ĐS/LJS

Foto: istockphoto

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare