Od velikog praska do Nobelove nagrade

NIŠ

  Astronomsko društvo ”Alfa” i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuju predavanje o kosmološkim otkrićima koja su ovogodišnjim lauratima donela Nobelovu nagradu za fiziku. U četvrtak, 12. decembra, sa početkom u 20 časova, biće održano predavanje: “Bi(g) bang – od Velikog praska do Nobelove nagrade za 2019. godinu”.

                     Predavač će biti dr Milan Milošević, docent na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

                      “Na predavanju će biti dat kratak pregled teorijskih i eksperimentalnih dostignuća fizike i astronomije u težnji ljudske vrste da istraži svemir. Posetioci predavanja upoznaće se dorpinosom Džejmsa Piblsa, jednog od trojice ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, formiranju standardnog kosmološkog modela i boljem razumevanju istorije svemira. Takođe, posetioci če saznati kako je svemir nastao i kako se razvija, od prvog delića sekunde pa do današnjeg dana, skoro 14 milijardi godina kasnije”, kaže Milan Milošević.

                    Predavanje će biti održano u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta. Ulaz za sve zainteresovane je slobodan.

                   Ovo je drugo predavanje povodom dodele ovogodišnje Nobelove nagrade. Prošlog četvrtka profesor dr Dragan Gajić održao je predavanje o otkrići prve ekstrasolarne planete oko zvezde slične Suncu. Za ovo otkriće dodeljena je druga polovina ovogodišnje Nagrade za fiziku.

                     Ova predavanja organizuju se u okviru projekta „Apolo na mreži” koji realizuje AD Alfa uz podršku Centra za promociju nauke.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare