Od skoro trista prijava protiv advokata niška komora procesuirala samo deset

NIŠ

Istraživanje “Analiza rada disciplinskih organa i disciplinskih postupaka Advokatske komore Niš” pokazala je da su Advokatskoj komori Niš podnete, u periodu od 2018. do 2019. godine, 272 prijave protiv advokata.

Sama komora je pokrenula 10 postupaka, dok nijedan od njih nije bio na inicijativu disciplinskog tužioca. Istraživači Pravosudna baze jug, koji su sproveli ovo istraživanje, kažu da su zbog neažurnosti disciplinskog suda i tužioca predmeti zastarevali, a još jedan od problema su rešenja organa Komore o odbacivanju prijava građana koja su, po njima, često oskudna. Dragan Đorđević (Pravosudna baza jug) primećuje da je istraživanje pokazalo da organi unutar Komore ne čine dovoljno na procesuiranju prijava koje građani podnose protiv njihovih članova. Istraživačica Bojana Arsenijević iznosi podatak da je najviše prijava podnešeno od strane fizičkih lica (88,6%), dok ih je znatno manje stiglo od pravnih lica i državnih organi.

„Organi Advokatske komore Niš izjavili su predlog za pokretanje disciplinskog postupka podneli samo u pet slučajeva, dok disciplinski tužilac nije pokrenuo postupak po službenoj dužnosti ni u jednom slučaju u posmatranom periodu. Same prijave najviše su se ticale težih povreda dužnosti i ugleda advokata.“

Autorka istraživanja Nevena Petrušić dodaje da je analiza pokazala da zbog neažurnosti disciplinskog tužioca i suda dolazilo do zastarevanja mogućnosti da se sprovedu postupci protiv advokata.

„S druge strane, ono što smo primetili jeste da građani i građanke jako malo znaju o samoj disciplinskoj odgovornosti, jako malo imaju informacija i o toku postupka kada su već pokrenuli postupak. Postoji mnogo načina na koji možemo da povećamo nivo informisanosti, postoji sajt Komore, koji je sa vrlo oskudnim sadržajem i informacijama koje se tiču samih standarda ponašanja, šta mogu da očekuju od advokata i kada pojedina ponašanja predstavljaju kršenje advokatske etike. Dalje, rezultati istraživanja su pokazali i da su rešenja o odbacivanju prijava građana protiv advokata veoma oskudna, ona ne treba da se sastoje od fraza, već da postoji potpuna analiza.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
mile
mile
2 godine pre

Meni je poznat slučaj prikrivanja para od prodate krave od strane jednog leskovačkog advokata. On je sudu dao svoj tekući račun umesto računa stranke koju je zastupao. Pare su mu “legle”, a on je to skrivao nekoliko godina. Može li nepoštenije od ovoga? Ovaj je obrukao sve leskovačke advokate, ali i sudove. Ovako li se sprovodi pravda u leskovcu?