Osmomartovski protestni marš “Solidarne i pobunjene”

BEOGRAD

Osmomartovski protestni marš “Solidarne i pobunjene! Za radna prava, za pravdu, za mir!“ održan je danas u Beogradu u organizaciji velikog broja nevladinih organizacija i pojedinačnih aktivista i boraca za ljudska prava.

Protest je počeo oko 16 časova obraćanjem aktivistinja ispred Studentskog kulturnog centra (SKC), nakon čega su demonstranti nastavili marš Ulicom Kralja Milana ka Trgu republike, gde je usledilo još jedno obraćanje.

Ispred SKC se sa ozvučenog kamiona obratila aktivistinja Milenija Lojpur, rekavši da se od žena očekuje da odustanu od svog obrazovanja, telesnog i ljudskog dostojansva.

“Nećemo emigrirati u odustajanje, jer u ime napretka i novih radnih mesta uzimaju nam se voda, vazduh i zemlja”, poručila je ona.

Kako je istakla, kao sindikalka želi da podseti državu i poslodavce da žene nisu zaboravile na svoje pravo da se organizuju, udružuju i bore za bolji položaj i bolji Zakon o radu.

Aktivistinja Iva Marković rekla je da sada ima zdravstvenu knjižicu, ali je nije imala 10 godina.

“Nismo dovoljmo glasne i niko nas ne čuje, ne želimo ruže i poklone, već čist vazduh”, naglasila je ona, dodajući da se žene bore da sve imaju zdravstvenu knjižicu i da im ona ne zatreba.

Pozvala je sve žene da se povežu u solidarnosti i da preuzmu aktivnu ulogu borbe za životnu sredinu, a muškarce da ih podrže.

Demonstranti su iz zvuke bubnjeva i pištaljki nakon obraćanja mirno šetali ka Trgu noseći transparente i uzvikujući parole “Neću cveće, hoću preduzeće” i “Žene, majke, radnice, nemamo ni nadnice”.

O zahtevima demontranata na Trgu je govorila aktivisktinja Dragoslava Barzut.

Ona je navela da demonstranti traže da se zakonski reguliše i osigura “maksimum osmočasovno radni vreme u jednom danu” i pravedni i dostojanstveni uslovi rada i plate.

“Insistiramo na rešavanju problema rodno zasnovanog nasillja i apelujemo da država da punu podršku narodu u Ukrajini”, navela je aktivisktinja.

Izvor i foto: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare