Od SAD još 20,3 miliona za razvojno partnerstvo sa Srbijom

BEOGRAD

Vlada Sjedinjenih Američkih Država najavila je danas dodatnih 20,3 miliona dolara pomoći Vladi Republike Srbije, kao deo amandmana na postojeće sporazume o pomoći Srbiji. Ova sredstva biće iskorišćena za unapređenje konkurentnosti privrede, jačanje vladavine prava, unapređenje efikasnosti državne uprave, unapređenje medijskog okruženja i borbu protiv korupcije.

Američki ambasador Entoni Godfri svedočio je potpisivanju amandmana na postojeći sporazum između ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović i direktora misije USAID-a u Srbiji Majka de la Rose. 

„Današnjim potpisima takođe obeležavamo deceniju direktne saradnje sa Vladom Srbije. Tokom ovih deset godina, zajedno smo postigli mnogo u sprovođenju reformi koje su bitne za demokratski i ekonomski razvoj Srbije kao i za dobrobit njenih građana“, rekao je ambasador Godfri, i dodao: „Saradnja sa vladinim institucijama na rešavanju potreba firmi i građana – kroz napore kao što su uvođenje e-uprave ili unapređenje efikasnosti i transparentnosti u pravosuđu – donosi opipljive koristi za sve. Pomogli smo da se uklone brojne pravne i birokratske prepreke poslovanju, zbog čega je Srbija postala privlačnija domaćim i stranim investitorima. takođe smo pomogli srpskim firmama da se bolje povežu sa međunarodnim tržištem, što je udahnulo novi život privredi“. 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovic je rekla: „Republika Srbija je danas država koja vodi pristupne pregovore i koja je rešena da svoju razvojnu šansu i perspektivu u Evropskoj uniji realizuje na najbolji mogući način. U ostvarivanju ovog svog strateškog cilja, Republika Srbija će usmeriti sve raspoložive resurse na usvajanje i sprovođenje pravnih tekovina Evropske unije i na dostizanje standarda, koji će je učiniti ravnopravnim članom Evropske unije. Na tom putu, finansijska podrška i buduća saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama kao razvojnim partnerom, za Republiku Srbiju je od izuzetne važnosti.“

Od 2001. godine, Sjedinjene Američke Države obezbedile su više od milijardu dolara pomoći

Srbiji. 

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare