Od ponedeljka, 29. jula Niš će nadletati paraglajderi

NIŠ

               Vazduhoplovni savez Srbije zajedno sa Paraglajding klubom „Grunf“ iz Niša i Klubom slobodnog letenja „Ares“ iz Beograda, uz podršku Opštine Pantelej iz Niša, organizuje od 29. jula do 3. avgusta ove godine Predevropsko prvenstvo na poletištima na Svrljiškim planinama, koja će za godinu dana dočekati i evropske reprezentativce, saopštio je Vazduhoplovni savez Srbije.

                Predevropsko prvenstvo će ujedno biti i Državno prvenstvo Srbije u disciplini prelet, kao i Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine i Državno prvenstvo Mađarske. Ove dve države, koje su od ranije upoznate sa terenima i letenjem u Nišu, odlučile su da svoja najviša državna takmičenja održe u Srbiji, navodi se u saopštenju Vazduhoplovnog saveza Srbije koje je objavljeno na njihovom zvaničnom sajtu.

              Na ovogodišnjem Predevropskom prvenstvu registrovano više od 160 pilota iz 20 zemalja. U šest takmičarskih dana, u periodu od 29. jula do 3. avgusta, nastupiće oko 130 pilota, koji će poletati sa nekih od poznatih paraglajding poletišta u Opštini Pantelej i Niškoj banji, ističu iz Saveza i dodaju:

             “ Prethodno je na ovom području održan Svetski kup u paraglajdingu 2017. godine, najmasovnije i najjače paraglajding takmičenje u svetu. Kada je reč o ovogodišnjem Predevropskom prvenstvu, već sada je registrovano 160 pilota, te će organizatori imati težak zadatak da selektuju dozvoljeni broj pilota za učešće”.

               Iako će biti potrebni izuzetni napori u realizaciji ovog takmičenja, piloti će imati priliku da lete u odličnoj konkurenciji, a Opština Pantelej i Grad Niš raduju se novim brojnim gostima iz preko 20 država koje su trenutno prijavljene.

                Vazduhoplovni savez Srbije dobio je od Svetske vazduhoplovne federacije nadležnost organizovanja 16. Evropskog prvenstva u paraglajdingu u disciplini prelet koje će biti održano 2020. godine u Nišu, saopšteno je iz Saveza.

            Kako navode, država koja organizuje Evropsko prvenstvo u obavezi je da prethodno održi Predevropsko prvenstvo, kako bi pripremljenost za takmičenje prve katergorije bila na kvalitetnom nivou.

( Foto: Vazduhoplovni savez Srbije)

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare