OD NAREDNE GODINE VATROGASCI POD INGERENCIJOM REPUBLIKE

 

LESKOVAC

Saradnja lokalne samouprave i Vatrogasno spasilačkog bataljona je na zavidnom nivou. Grad je 2013. godine ovoj brigadi poklonio ormariće za smeštaj uniformi, u vrednosi od 186 hiljada dinara, 2014. profesionalni aparat za pranje vatrogasnih vozila, u vrednosti od 241.000 dinara. U tekućoj godini iz budžeta će biti izdvojeno 300.000 dinara za potrebe Vatrogasno spasilačkog bataljona, obećao je danas vatrogascima gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

 

Načelnik Okružnog štaba za vanredne situacije Miodrag Marjanović rekao je da će Vatrogasno spasilačkom bataljonu ove godine biti potrebno 20 naprtnjača koje vatrogasci koriste za gašenje poljskih požara, na čemu će biti utrošena sredstva iz gradskog budžeta.

Od 1. januara Sektor za vanredne situacije neće biti više u okviru  Ministarstva unutrašnjih poslova, objediniće se sa Kancelarijom za obnovu za razvoj i biće formirana Direkcija za upravljanje rizicima i vanrednim situacijama na nivou Republike Srbije.

„Dobijamo mnogo veći obim poslova i ingerencije jer se bavimo problemima prevencije, odnosno onoga što u miru trebamo da uradimo da ne bi došlo do nesreće i bavimo se problemom odgovora na rizik. Vatrogasno spasilačke jedinice, jedinice civilne zaštite, preduzeća i organizacije koji su opremljeni i osposobljeni za delovanje u vanrednim situacijama i Kancelarija za obnovu i razvoj, delovaće jedinsTveno. Završava se javna rasprava o Zakonu o upravljanju rizicima, u toku novembra će se on naći pred Vladom i Skupštinom, imenovaće se direktor Agencije, koji je u obavezi da u roku od mesec dana napravi novu sistematizaciju, rekao je Marjanović.

Stupanjem na snagu novog zakona u Sektoru za vanredne situacije ostaće isti broj zaposlenih, otpuštanja neće biti, jer Vatrogasno spasilačka brigada ima 20 do 30 posto vatrogasaca manje nego što bi trebalo. Znači, potreba za novim zapošljavanjem postoji, ali je ono za sada stopirano pa će sve zavisiti od dalje politike Vlade.

U 2015. godini Vatrogasno spasilačka brigada imala je ukupno 879 intervecija, dok ih je 2012. godine, koja se uzima kao reper, bilo 1.637.

„Ova godina je standardna, što se tiče broja intervencija, dok ih je prošle godine bilo manje od 800. Broj intervencija najviše zavisi od vremenskih uslova, ako je godina kao prošla kišna, onda je veliki broj intervencija crpljenja vode, ako je leto sušno, onda je najviše intervencija na otvorenom prostoru.  U ovoj godini nije bilo iskakanja, rekao je komandant Vatrogasno spasilačke brigade Nenad Simić.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare