Od naredne godine, uvećanje poreza na imovinu

LESKOVAC

Na današnjoj sednici Skupštine grada Leskovca usvojena je Odluka o povećanju poreza na imovinu kod stanova u svim zonama, osim u petoj i šestoj zoni, dok predlog Jelene Spirić da se stopa poreza sa 0,4 smanji na 0,2, odbornbici vladajuće većine nisu usvojili.

Šef Odeljenja za finansije, Dalibor Tričković kaže da je uvećanje poreza kod stanova u najopremljenijoj zoni 3,5 odsto, dok kod poslovnih zgrada to uvećanje iznosi 1,36 odsto.

On dodaje i da će se, po preporuci DRI, krenuti i sa oporezivanjem šumskog i poljorpivrednog zemljišta, nakon 7 godina neoporezivanja.

„Porez na imovinu je jedan od izvornih prihoda lokalne samouprave, koji kasnije ona vraća gradjanima, putem raznih projekata“, ističe Tričković.

Kako je rečeno, jedan kvadratni metar iznosiće 103 dinara i to će biti osnovica za plaćanje poreza za 2017. godinu, a koji će doći na naplatu 2018. godine.

„Gradjani na jugu nemaju ni za egzistenciju, tako da porezi treba da imaju socijalnu dimenziju, a ne ekonomsku. Planirano izvršenje svih ovih poreza je 211 miliona dinara i to uvećavate iz godine u godinu. Ova lokalna samouprava namerno i svesno neće da smanji poreze“, rekla je odbornica Jelena Spirić iz DS-a, koja je ovom prilikom predložila da se maksimalna stopa poreza od 0,4 odsto smanji na 0,2, s obzirom da je to zakonski moguće.

Njen kolega, opozicionar Saša Stojanović, takodje je istakao i da se od siromašnih uzima duplo više, nego što bi trebalo, dok se bogatašima naplaćuje mnogo manje.

Prema rečima predsednika Odborničke grupe SDS, Nebojše Cakića, nije objektivno da cene stanova padaju, a da se cena poreza „diže“.

„Smanjite poreze, jer mislim da je to realno, a i nećete mnogo prihoda da izgubite. Neka svi gradjani budu ravnopravni”, kaže on.

Medjutim, predlog Jelene Spiri’, uz izgovor da ne predstavlja tačku dnevnog reda, odbornici vladajuće većine  Skupštine grada Leskovca nisu usvojili.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare