Od 2018. aerodrom sam sebi obezbedjuje platu

NIŠ

Pre tri godine, 2014., kada je započet  ciklus pomoći niškom Aerodromu u ovom gradskom preduzeću  je trajao štrajk zaposlenih zbog četiri neisplaćene plate. Aerodrom je bio dužan 124 miliona dinara. Gubitak je iznosio 32 miliona dinara.

Sada, tri godine kasnije, Aerodrom „stoji na sopstvenim nogama“. Ivo  gradsko preduzeće je finansijski i poslovno oporavljeno i od sledeće godine neće dobijati subvencije grada. Od početka 2018. neće imati ni jedno kreditno zaduženje. Ovo je period početka novih investicija rečeno je na konferenciji za novinare u Gradskoj kući , na kojoj su predstavljeni poslovni rezultati aerodroma Konstantin Veliki u Nišu.

„Zajedničkim radom pre svega države, grada i Aerodroma, došli smo do ovakvih rezultata. Grad od sledeće godine neće subvencionisati Aerodrom za plate i stalne troškove koji se imaju na Aerodromu, nego će se osloniti na to da pruža podršku isključivo onome što su investicije Investicije, proširenje kapaciteta, i stvaranje uslova koji ovaj aerodrom mogu učiniti regionalnim, od interesa za građane Niša, i od interesa za sve građane jugoistoka zemlje“ rekao  je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Do 2021. godine u Aerodrom će se uložiti 20 miliona evra. Najveći delom, 12 miliona evra uložiće država. Ulagaće se u proširenje aerodromske zgrade koja će biti tri puta veća nego što je sada, izgradnja tornja. „Smat“ će za te potrebe kupiti dva hektara zemlje

„Sledećih pet godina će država , grad Niš i Aerodrom , ali ovog puta ponajviše država Srbija , nadležno ministarstvo, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović investirati kroz svoje investicije, više od 12 miliona evra , što će biti više od 60 posto pomioći u tim kapitalnim investicijama. Već u ovoj godini očekujemo da će biti završena instalacija ALS sistema , onoga što nam je falilo . To je vrednost oko dva miliona evra, Ono što će biti obaveza Grada Niša, Aerodroma, i svih lokalnih institucija su prilazna svetla i zanavljenje opreme“ rekao je Bojan Avramović, direktor RRA Jug Niš.

Od početka godine kroz Aerodrom je prošlo 207 000 putnika a kargo saobraćajem je prevezeno 2 hiljade tona robe.

„Izuzetno sam zadovoljan radom svih radnika na Aerodromu . Menadžment je opravdao poverenje grada i uložena sredstva i ja se nadam da ćemo u narednom periodu uspeti , ne ovakvim tempom od 300 posto za godinu dana, ali svake godine po 30 do 40 posto,povećali broj putnika“, rekao je direktor Aerodroma Vladica Đurđanović. On je podsetio da je 2014. godine Aerodrom imao 1300 putnika a sada 207.000 putnika.

Plan za ovu godinu je 330 000 putnika, za 2018 taj broj bi trebalo da bude 400.000 a za 2021. , kada se završava novi investicioni ciklus čak 650 000 putnika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare