Očišćene još dve predbrane na akumulaciji Barje

LESKOVAC

Akumulacija „Barje“ na reci Veternici, projektovana sa prioritetnom funkcijom vodosnabdevanja stanovništva vodom, napunjena je 1994. godine i predstavlja ključno izvorište koje se koristi za vodosnabdevanje preko 90.000 stanovnika sa teritorije grada Leskovca i 38 naseljenih mesta. Njegova izgradnja obezbedila je zdravu, higijenski ispravnu vodu mnogim budućim generacijama.

Ovaj sistem ima izgrađene i zaštitne predbrane, kako bi se sprečilo slivanje mulja i peska u jezero. Tokom ovih godina predbrane su se napunile talogom, pa je prošle godine po prvi put započeto čišćenje, kada su očišćene dve predbrane, a ovih dana još dve, na reci Veternici i Crkovničkom potoku. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sa saradnicima i predstavnicima Javnog vodoprivrednog predzeća „Srbijavode“ obišao je akumulacije Barje, ali i očišćene predbrane.

„Obilaskom terena uzvodno od akumulacije Barje konstatovano je da su deponijske pregrade potpuno ispunjene, i do sada nikada nisu čišćene niti sanirane, stoga se prošle godine ozbiljno pristupilo ovom poslu. Uz finansijsku pomoć od strane JVP “Srbijavode” u iznosu od 17,4 miliona dinara sa PDV-om, dve predbrane su prvi put očišćene prošle godine kada je i uređeno rečno korito na ulivu reke Veternice u akumulaciju Barje, dok su ove godine, u toku juna i jula, ispražnjene još dve deponijske pregrade na Crcavačkom potoku. Vrednost ove investicije iznosi 11,3 miliona dinara sa PDV-om.“

Dragana Simić, rukovodilac Javnog vodoprivrednog centra „Morava“ Niš, istakla je i problem sa kojim su se susrele ekipe koje su uređivale predbrane, a to je da jednostavno nije bilo puta pored vodotoka.

„Prošle godine smo radili čišćenje dve pregrade na reci Veternici, a pored tih pregrada izgrađen je i put pored votokoka koji do tada nije postojao, a ove godine smo uradili čišćenje ove dve pregrade gde se sada nalazimo. Za investiciono održavanje u ove dve godine, odnosno čišćenje tih pregrada, uloženo je oko 25. 800.000 dinara, što je cifra bez PDV-a. U poslednje tri godine je za redovno i investiciono održavanje Barja uloženo oko 50 miliona dinara. Znači pored investicionog se svake godine radi i redovno održavanje brane, radi se održavanje svih objekata na brani, vodozahvata, samog objekta na brani i sve prateće mehaničke, hidro i elekto opreme na brani.“

Iz predbrane na Crkovničkom potoku očišećno je oko 10.000 kubika. Deo je utrošen kako bi se napravio put koji je sada u visini predbrane, što će znatno olakšati naredno čišćenje. Čišćenje jedne predbrane traje oko dva meseca.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
mile
mile
1 godina pre

Znači li ovo da je grad napravio put za selo Crcavac? Da ljudi mogu normalno da žive, da ne pešače do svojih domova i da mogu automobil da koriste,…. .