Obuka za pružanje usluga “Predah smeštaj”

LESKOVAC

U Dnevnom boravku „Duga“ održana je obuka kao deo projekta  kojim će se omogućiti predah usluge za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice.

Obuka je namenjena pružaocima usluga socijalne zaštite, a samom dnevnom boravku veoma znači zbog uspostavljanja standarda kvaliteta za još jednu uslugu koju nastoji da licencira „Predah smeštaj“.

Predavači su Tatijana Grnčarski, direktor Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu iz Novog Sada i Tatjana Lazor Obradović, savetnik za profesionalnu obuku zaposlenih u socijalnoj zastiti.

Tatjana Grnčarski kaže da je izuzetno zadovoljstvo kada pružalac usluga kao što je Dnevni boravak „Duga“ prepozna da za decu sa smetnjama u razvoju i njihove roditelje nije dovoljna jedna usluga, nego se opredele za još jednu uslugu, a to je u ovom slučaj „Predah smeštaj“.

„Cilj ove usluge je da unapredi kvalitet života cele porodice. Kada govorimo o deci sa smetnjama u razvoju vrlo često je bitno da li se usluga pruža detetu ili porodici. Porodica je jedan neraskidiv sistem i po meni je to nerazdvojivo. Potpuno je svejedno da li će nosilac usluga biti dete ili porodica, dobit je obostrana. Dete se izmešta iz svoje sredine na jedan drugačiji način, ono u dnevni boravak dolazi svaki dan, a sada ima mogućnost da negde prespava, da provede jedan vikend, da sa pružaocima usluge ode da vidi neke kulturne manifestacije, da se druži sa decom iz vrtića, zavisno od toga kako će pružaoc usluge osmisliti to vreme. Nekada roditelji, možda, nisu ni svesni kolika je to dobit za njihovu decu. Druga dobit je dobit porodice. Zato se usluga i zove predah, da može da se predahne. Porodice koje imaju decu sa smetnjama u razvoju imaju potrebe kao i sve druge porodice, da predahnu, da se posvete sebi i drugoj deci, bez osećanja griže savesti i bez toga da li ih neko osuđuje da li je to u redu ili nije. Ono što je jako bitno je da lokalne samouprave prepoznaju potrebu ove usluge, kao što je slučaj u Ivanjici, Vlasotincu i Kragujevcu… Do sada su se ove usluge uglavnom finansirale projektno i tu dođe do problema, jer najčešće ne može da preraste u uslugu koju bi finansirao lokal preko svog budžeta.“

Sekretar Udruženja MNRO Aleksandra Jovanović ističe da je ovakav vid usluge dosta skup, jer pre svega liči na domski smeštaj.

„Činjenica je da ćemo mi gledati da taj budžet bude što prihvatljiviji kako za lokalnu samoupravu, tako i za roditelje. Generalno, prema nekim našim procenama, taj budžet bi trebalo da se kreće od tri miliona pa naviše na godišnjem nivou. Mi za to imamo kadrovske kapacitete, kao i prostorije za to. Mi bi praktično spojili dve usluge koje pružamo, s obzirom da „Duga“ ne radi vikendom, tako da je tada moguće pružati „Predah usluge“. Pravilnikom je propisano da ne smemo da imamo više od deset korisnika odjednom u smeštaju, a mi imamo smeštaj za osam osoba, tako da i s te strane nema problema. Tu je prednost i što jedan radnik radi sa dva do tri deteta i automatski ima više vremena da se posveti svakom detetu, za razliku od dnevnog boravka, gde je uglavnom grupni rad.“

Jovanovića iznosi i mišljenja roditelja, koji apsolutno podržavaju ovu ideju i nestrpljivo čekaju početak njene realizacije.

„Sve porodice koje imaju decu sa smetnjama u razvoju se suočavaju sa velikim problemima, koji su najčešće psihičke ili socio-ekonomske prirode. Vremenom te porodice prosto dođu u rizik da „sagore“. Njima je najčešće, zbog brige o detetu, veliki problem da odrade neku najobičniju aktivnost koja je za nas rutinska. Gde god da idu moraju da povedu i dete… Zamislite običan odlazak do prodavnice, lekara ili u neke posete, ili običan izlazak do grada, ili posvećivanje drugom detetu… Ovako bi mi u to vreme brinuli o tom detetu, oni imaju poverenje u nas i znaju da smo i obučeni za ovu vrstu posla.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare