OBRAZOVANJEM UZ RAD DO KVALITETNIH KADROVA

LESKOVAC

 

U Leskovcu  je danas predstavljena Studija izvodllivosti uvođenja dualnog obrazovanja u Srbiji.

Trenutno je u Srbiji ovim projektom obuhvaćeno 10 škola, 20 kompanija i 400 učenika koji se osposobljavaju za tri obrazovna profila. Novi profili na osnovu koji se došlo zahvaljujući saradnji privrednika i škola su: bravar zavarivač, električar i industrijski mehaničar, kao i operater izrade nameštaja

 

U Studiji izvodljivosti, čiju je izradu kroz GIZ projekat  „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“, podržalo Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj SR Nemačke, predstavaljeni su uslovi, mogućnosti i opcije uvođenja dualnog obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji i date su preporuke koje će biti razmotrene pre svega od strane privrednika kao i drugih zainteresovanih strana. Prezentacija, koja je održana u Regionalnoj privrednoj komori (RPKL), je bila i prilika da se predstave dosadašnja iskustva i rezultati učešća privrede u obrazovanju.

Vezano za nedavnu izjavu ministra prosvete Srđana Verbića  da Srbija još uvek nije spremna za sistem dualnog obrazovanja, jer je privreda nerazvijena da bi mogla da se uključi u obrazovni proces i obezbedi svršenim srednjoškolcima radana mesta, novinar JUGpressa je i pitao   Ivanu  Kovačević, samostalnog saradnik u Centru za edukaciju PKS da prokomentariše ovo .

Kovačević je odgovorila da u njenoj nadležnosti nije komentarisanje onoga što je rekao ministar, jer je reč o „osetljivoj temi“.

Ipak, ona je naglasila da nije tačno da privreda nije spremna i da privrednici već učestvuju u procesu obrazovanja  jer angažuju, sa NSZ-om, profile koji dodatno moraju da se usavršavaju.

Nije tačno da poslodavci ne učestvuju u procesu obrazovanja, dodala je ona, oni su spremni da od samog početka obučavaju kadrove, da ih od prve godine srednje škole pripreme za praktičnu nastavu, jer je to za njih na duge staze ušteda. Ideja je da učenici u tim firmama ostanu i da rade.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
ribari ljudske duse
ribari ljudske duse
8 godine pre

U ovakvoj Srbiji dualno obrazovanje moze da fabrikujebotove ,zombije, fanove i njima slicne profile. I ako je nesto dobro od Verbica ,to je vezano za koncept dualnog obrazovanja.